Doskonały i szybki deser z morelami zapiekanymi w miodzie, herbatnikami, kremem pomarańczowo-jogurtowym i pistacjami.
Składniki na 2 porcje:
- 6 - 8 moreli
- 1 łyżka miodu
- 30 g pistacji
- 100 ml greckiego jogurtu
- 300 ml śmietany
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
- 100 g kawałków ciasta lub herbatników
Przekroic morele i usunac pestki, polozyc pojedynczo na blache do pieczenia i posmarowac miodem (lekko rozcienczonym z woda)
Piec w temp. 180° c przez 15 - 18 minut do miekkosci, ale uwazac, aby zachowaly swój ksztalt.
Wymieszac jogurt, smietane i wyciag z kwiatów pomaranczy i ubijac do uzyskania kremowej konsystencji.
Posiekac pistacje i pokruszyc ciastka/herbatniki.
Ukladac warstwy zaczynajac od bitej smietany, ciastek, moreli i pistacji i tak do konca az naczynie bedzie pelne. Na wierzch polozyc kleks ze smietany i posypac pistacjami.
Spozywac od razu.
Wymieszac jogurt, smietane i wyciag z kwiatów pomaranczy i ubijac do uzyskania kremowej konsystencji.
Posiekac pistacje i pokruszyc ciastka/herbatniki.
Ukladac warstwy zaczynajac od bitej smietany, ciastek, moreli i pistacji i tak do konca az naczynie bedzie pelne. Na wierzch polozyc kleks ze smietany i posypac pistacjami.
Spozywac od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz