12 kwietnia 2018

Deser z pieczonymi morelami

Doskonały i szybki deser z morelami zapiekanymi w miodzie, herbatnikami, kremem pomarańczowo-jogurtowym i pistacjami.


Składniki na 2 porcje:
  • 6 - 8 moreli
  • 1 łyżka miodu
  • 30 g pistacji
  • 100 ml greckiego jogurtu
  • 300 ml śmietany
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
  • 100 g kawałków ciasta lub herbatników

Przekroic morele i usunac pestki, polozyc pojedynczo na blache do pieczenia i posmarowac miodem (lekko rozcienczonym z woda)
Piec w temp. 180° c przez 15 - 18 minut do miekkosci, ale uwazac, aby zachowaly swój ksztalt. 
Wymieszac jogurt, smietane i wyciag z kwiatów pomaranczy i ubijac do uzyskania kremowej konsystencji. 
Posiekac pistacje i pokruszyc ciastka/herbatniki. 
Ukladac warstwy zaczynajac od bitej smietany, ciastek, moreli i pistacji i tak do konca az naczynie bedzie pelne. Na wierzch polozyc kleks ze smietany i posypac pistacjami. 

Spozywac od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz