10 kwietnia 2018

Deser z karmelizowanymi jabłkami

Prosty, szybki i bardzo smaczny deser z karmelizowanymi jabłkami, pokruszoną bezą, bitą śmietaną i batonem toffi o strukturze plastra miodu. W wersji „zdrowszej” śmietanę można zastąpić twarogiem i jogurtem (ale nie do karmelizowania jabłek).


Składniki na 4-6 porcji:
  • 3 czerwone jabłka
  • 80 g masła
  • 90 g cukru muscovado (lub trzcinowego)
  • 400 ml śmietany
  • 2 batony Crunchie  Cadbury (lub podobne)
  • 6 małych bez

Pokroic jablka na kawalki. Rozpuscic i podgrzac maslo, az bedzie bulgotac i dodac pokrojone jablka. Smazyc na duzym ogniu przez 5-6 minut, az jablka beda lekko brazowe i zmiekna. 
Dodac cukier i odczekac az sie rozpusci (ok. 2 min.) nastepnie dodac czesc smietany (ok. 100 ml) i mieszac drewniana lyzka, az powstanie srednio gesty karmel (ok. 2 min.).  
Pokroic batony na male, nierówne kawalki i ubic pozostala smietane (nie musi byc bardzo sztywna).

Pokruszyc bezy i ułozyc kawalki na dnie szklanki, nastepnie bita smietane i kawalki batona, czubata lyzke karmelizowanych jablek, nastepna warstwe smietany, bezy, kolejna łyzke karmelizowanych jablek (pozwalajac aby sos splynal) i zakonczyc kawalkami batona.

Podawac natychmiast.
Jesli chcemy przygotowac deser na nastepny dzien, nalezy ubic,  przykryc i schowac smietane do lodówki.
Nastepnie usmazyc, ostudzic, przykryc i wstawic do lodówki jablka. 
Nastepnego dnia doprowadzic jablka do pokojowej temperatury i ulozyc warstwy deseru tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz