Prosty, szybki i bardzo smaczny deser z karmelizowanymi jabłkami, pokruszoną bezą, bitą śmietaną i batonem toffi o strukturze plastra miodu. W wersji „zdrowszej” śmietanę można zastąpić twarogiem i jogurtem (ale nie do karmelizowania jabłek).
Składniki na 4-6 porcji:
- 3 czerwone jabłka
- 80 g masła
- 90 g cukru muscovado (lub trzcinowego)
- 400 ml śmietany
- 2 batony Crunchie Cadbury (lub podobne)
- 6 małych bez
Pokroic jablka na kawalki. Rozpuscic i podgrzac maslo, az bedzie bulgotac i dodac pokrojone jablka. Smazyc na duzym ogniu przez 5-6 minut, az jablka beda lekko brazowe i zmiekna.
Dodac cukier i odczekac az sie rozpusci (ok. 2 min.) nastepnie dodac czesc smietany (ok. 100 ml) i mieszac drewniana lyzka, az powstanie srednio gesty karmel (ok. 2 min.).
Pokroic batony na male, nierówne kawalki i ubic pozostala smietane (nie musi byc bardzo sztywna).
Pokruszyc bezy i ułozyc kawalki na dnie szklanki, nastepnie bita smietane i kawalki batona, czubata lyzke karmelizowanych jablek, nastepna warstwe smietany, bezy, kolejna łyzke karmelizowanych jablek (pozwalajac aby sos splynal) i zakonczyc kawalkami batona.
Podawac natychmiast.
Dodac cukier i odczekac az sie rozpusci (ok. 2 min.) nastepnie dodac czesc smietany (ok. 100 ml) i mieszac drewniana lyzka, az powstanie srednio gesty karmel (ok. 2 min.).
Pokroic batony na male, nierówne kawalki i ubic pozostala smietane (nie musi byc bardzo sztywna).
Pokruszyc bezy i ułozyc kawalki na dnie szklanki, nastepnie bita smietane i kawalki batona, czubata lyzke karmelizowanych jablek, nastepna warstwe smietany, bezy, kolejna łyzke karmelizowanych jablek (pozwalajac aby sos splynal) i zakonczyc kawalkami batona.
Podawac natychmiast.
Jesli chcemy przygotowac deser na nastepny dzien, nalezy ubic, przykryc i schowac smietane do lodówki.
Nastepnie usmazyc, ostudzic, przykryc i wstawic do lodówki jablka.
Nastepnego dnia doprowadzic jablka do pokojowej temperatury i ulozyc warstwy deseru tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz