Pierwsza próba, jeszcze niezbyt udana, ale mimo to o niepowtarzalnym smaku, inspirowana przepisem brysski ze Smakera i nieco zmodyfikowana. Przepis TUTAJ
Składniki na miskę Ø 26 cm
- 3 jogurty naturalne (po 500 ml)
- 3 galaretki cytrynowe
- sok z 1 cytryny
- 1,5 szklanki cukru
- 1 duże opakowanie biszkoptów
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego
- owoce do ozdoby
Przygotowac galaretke i odstawic do strzezenia, uwajac, aby calkiem nie stezala.
Miske wylozyc biszkoptami moczonymi w soku pomaranczowym, na dnie ulozyc zakretke (odwrotnie niz na zdjeciu) Jogurt wymieszac z cukrem, dodac sok z cytryny i tezejaca galaretke, mieszac az powstanie kremowa masa.
Napelnic masa miske i ulozyc na wierzchu reszte biszkoptów.
Napelnic masa miske i ulozyc na wierzchu reszte biszkoptów.
Wstawic na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinach kladziemy na wierzch miski talerz i przekrecamy ja - w ten sposób ciasto odchodzi bez problemu od brzegów miski. Odkladam nakretke i miejsce po niej dekorujemy wedlug uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz