16 kwietnia 2018

Jogurtowy sernik na zimno

Pierwsza próba, jeszcze niezbyt udana, ale mimo to o niepowtarzalnym smaku, inspirowana przepisem brysski ze Smakera i nieco zmodyfikowana. Przepis TUTAJ


Składniki na  miskę Ø 26 cm
  • 3 jogurty naturalne (po 500 ml)
  • 3 galaretki cytrynowe
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 1 duże opakowanie biszkoptów 
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • owoce do ozdoby

Przygotowac galaretke i odstawic  do strzezenia, uwajac, aby calkiem nie  stezala. 
Miske wylozyc biszkoptami moczonymi w  soku pomaranczowym, na  dnie ulozyc zakretke (odwrotnie niz na zdjeciu) Jogurt wymieszac z cukrem, dodac sok z cytryny i tezejaca galaretke, mieszac az powstanie kremowa masa. 
Napelnic  masa miske i ulozyc na wierzchu reszte biszkoptów. 
Wstawic na kilka godzin do lodówki.

Po kilku godzinach kladziemy na  wierzch miski talerz i przekrecamy ja - w  ten sposób ciasto odchodzi bez problemu od  brzegów miski. Odkladam nakretke i miejsce po niej dekorujemy  wedlug uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz