Lekkie, aromatyczne danie: sałatka z kopru włoskiego, ogórka i brzoskwini, podana z jasnym sosem i rybą, w tym przypadku mintajem.
Przygotowanie trwa kilka minut, a efektem jest smaczny, lekki i pożywny obiad lub gorąca kolacja.
- 2 brzoskwinie
- 1 koper włoski
- 1/2 ogórka
- 1 cytryna
- koperek
- sól, pieprz
Jasny sos:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 200 ml śmietany
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
- mintaj
- sok z cytryny
- koperek
- sól, pieprz
Najpierw przygotowac salatke.
Umyc koper wloski, wysuszyc i odciac zielone czesci. Pokroic wzdluz lodygi i zetrzec na tarce na cienkie plasterki.
Roztopic maslo i dodac make, zdjac garnek z ognia i dodac smietane ciagle mieszajac. Postawic garnek z powrotem na kuchence, dodac do sosu bulion warzywny w proszku.
Rybe podawac na salatce, polac sosem i posypac koperkiem.
Umyc ogórka, przekroic wzdluz, usunac pestki i pokroic w mala kostke. Wycisnac cytryne.
Przekroic brzoskwinie na krzyz, zalac ja wrzaca woda, pozostawic w niej kilka minut, nastepnie zalac lodowata woda i obrac skórke, usunac pestke, a miazsz pokroic równiez w drobna kostke.
Wymieszac koper wloski, ogórka i brzoskwinie w misce, dodac sok z cytryny (zostawic troche do ryby)), koperek, sól i pieprz. Odstawic, aby sie wszystkie skladniki przegryzly do momentu, az reszta bedzie gotowa.
Roztopic maslo i dodac make, zdjac garnek z ognia i dodac smietane ciagle mieszajac. Postawic garnek z powrotem na kuchence, dodac do sosu bulion warzywny w proszku.
Cienkie filety rybne skropic sokiem z cytryny i doprawic sola i pieprzem. Wlozyc rybe do sosu i dusic na malym ogniu przez kilka minut.
Rybe podawac na salatce, polac sosem i posypac koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz