4 września 2019

Danie z koprem włoskim i rybą

Lekkie, aromatyczne danie: sałatka z kopru włoskiego, ogórka i brzoskwini, podana z jasnym sosem i rybą, w tym przypadku mintajem.
Przygotowanie trwa kilka minut, a efektem jest smaczny, lekki i pożywny obiad lub gorąca kolacja.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 brzoskwinie
  • 1 koper włoski
  • 1/2 ogórka
  • 1 cytryna
  • koperek
  • sól, pieprz
Jasny sos:
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
  • mintaj
  • sok z cytryny
  • koperek
  • sól, pieprz

Najpierw przygotowac salatke.
Umyc koper wloski, wysuszyc i odciac zielone czesci. Pokroic wzdluz lodygi i zetrzec na tarce na cienkie plasterki.
Umyc ogórka, przekroic wzdluz, usunac pestki i pokroic w mala kostke. Wycisnac cytryne.
Przekroic brzoskwinie na krzyz, zalac ja wrzaca woda, pozostawic w niej kilka minut, nastepnie zalac lodowata woda i obrac skórke, usunac pestke, a miazsz pokroic równiez w  drobna kostke.
Wymieszac koper wloski, ogórka i brzoskwinie w misce, dodac sok z cytryny (zostawic troche do ryby)), koperek, sól i pieprz. Odstawic, aby sie wszystkie skladniki przegryzly  do momentu, az reszta bedzie gotowa.

Roztopic maslo i dodac make, zdjac  garnek z ognia i dodac smietane ciagle mieszajac. Postawic garnek z powrotem na kuchence, dodac do sosu bulion warzywny w proszku.
Cienkie filety rybne skropic sokiem z cytryny i doprawic sola i pieprzem.  Wlozyc rybe do sosu i dusic na malym ogniu przez kilka minut. 

Rybe podawac na salatce, polac sosem i posypac koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz