2 września 2019

Trzy ciasta w jednym torcie

Jeśli mamy domowników, z których każdy ma swoje ulubione ciasto, możemy spróbować zadowolić każdego smacznym tortem, który zawiera kilka wariacji ulubionych ciast: szarlotki, sernika i jabłkowego strudla Tort ten charakteryzuje  sie chrupiącym, aromatycznym ciastem i twarogowo-jabłkowym nadzieniem. Dla ułatwienia można użyć gotowego ciasta filo, ale własne ciasto na strudla nie jest zbyt skomplikowane, a wykonane z aromatycznymi dodatkami nada mu niepowtarzalnego smaku.

Składniki na tortownicę Ø 26 cm:

Ciasto na strudel:
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml letniej herbaty Chai* lub wody
Ponadto:
  • ok. 60 g stopionego masła
  • cukier puder
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 25 g cukru
  • 1,5 opakowania cukru waniliowego
  • 500 g odcedzonego twarogu
  • 75 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 60 g kaszy manny
  • 70 g żurawiny lub rodzynek
  • 30 g płatków migdałowych

*Herbata Chai, która wykorzystalam do ciasta jest równiez dostepna w Polsce. Jest to bardzo aromatyczna herbata zawierajaca przyprawy idealnie zgrane ze smakiem jablka: cynamon, kardamon, imbir, gozdziki. Mozna ja dostac np. TUTAJ
Niewykluczone, ze za pomoca czarnej herbaty parzonej z wlasnymi przyprawami lub podobna wlasna mieszanka mozna osiagnac podobny efekt.

Napierw wyrabiamy ciasto. Zanim to jednak zrobimy nalezy podgrzac garnek - wlewamy do niego troche wody i gotujemy tak dlugo, az caly garnek bedzie cieply.
Ze wszystkich skladników wyrabiamy ciasto, formujemy kulke, smarujemy ja odrobina oleju i zawijamy w papier do pieczenia.
Z garnka wylewamy goraca wode, wkladamy do jeszcze goracego garnka ciasto zawiniete w papier i przykrywamy pokrywka. Pozostawiamy ciasto w cieple okolo pól godziny, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. 
Obieramy jablka i kroimy w kostke, dodajemy 25 g cukru i 1-2 opakowania cukru waniliowego, wszystko dokladnie mieszamy i odstawiamy.
Twaróg przecedzamy, aby byl mozliwie suchy, dodajemy 75 g cukru, cukier waniliowy, jajka, kasze manne i wedlug uznania dodatki np. zurawine i platki migdalowe lub rodzynki. Wszystko dokladnie mieszamy i na koniec dodajemy jablka.
Roztapiamy ok 60 g masla, ciasto wyjmujemy z garnka, dzielimy na 2 czesci i pierwsza czesc walkujemy mozliwie cienko na powierzchni obficie wysypanej maka.
Na ciasto stawiamy forme i wycinamy z ciasta kolo wieksze o ok. 10 cm od srednicy formy. Resztki ciasta odkladamy.
Wyciete kolo smarujemy obficie stopionym maslem, foremke smarujemy maslem i posypujemy maka. Okragly plat ciasta wkladamy do formy, uwazajac aby cienkie ciasto sie nie porwalo i brzegi wystawaly w miare równomiernie poza forme.
Faldy, które sie utworza absolutnie nie przeszkadzaja - wprost przeciwnie  beda one interesujaca ozdoba  ciasta. Z resztek pierwszego ciasta wycinamy kawalki, smarujemy je równiez maslem i ukladamy dowolnie na dnie tortownicy.
Druga czesc ciasta równiez cienko walkujemy, smarujemy stopionym maslem i wycinamy z niej podluzne kawalki. 1/3 kawalków ukladamy na dnie i 1/3 na brzegach formy, uwazajac aby spore kawalki wystawaly na zewnatrz.
Zanim wlozymy nadzienie, nalezy wysypac dno formy bulka tarta, aby ciasto pozostalo chrupiace.
Wkladamy nadzienie i wyrównujemy powierzchnie ciasta lyzka, nastepnie przykrywamy wierzch kawalkami wystajacego ciasta i trzecia czescia kawalków Nie musi to wygladac symetrycznie - im wiecej asymetrii tym lepszy efekt.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku (150° C termoobieg) na dolnej szynie ok. 50-60 min.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy z lodami waniliowymi, sosem waniliowym lub bez niczego, tort sam w sobie jest przepyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz