16 września 2019

Stek Wagyu Rib Eye z nadziewanymi batatami

Jeden z najsmaczniejszych steków, przygotowany na żeliwnej patelni umieszczonej na grillu, przysmażany na złoty kolor z każdej strony, a następnie grillowany na grillu w strefie pośredniej. Do tego pieczone bataty w stylu meksykańskim.

Składniki dla 4 osób:
  • 600 g steku Wagyu Rib Eye*  
  • sól w płatkach
  • 2 duże bataty (lub ziemniaki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g bekonu
  • 3 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duży pomidor
  • 150 g kukurydzy
  • 150 g czerwonej fasoli 
  • 6 łyżek sosu Texicana Salsa z chili
  • 2 łyżeczki przyprawy Taco & Burrito**
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jogurtu (3,5%)
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki rzeżuchy

*Stek Rib Eye jest wyciety z przedniej czesci wysokiego zebra. Kawalek można rozpoznać po dobrze widocznym tlustym "oku". Dzieki marmurkowatosci i drobnym osadom tluszczu (tzw. tluszcz  sródmieśniowy ) stek pozostaje bardzo soczysty i aromatyczny podczas grillowania lub pieczenia.

** Przyprawa Taco & Burrito to mieszanka przypraw w stylu meksykanskim, w której sklad wchodza: sól morska, cebula, granulowana czerwona papryka czosnek,chilli, wędzone jalapeno, slodka papryka, oregano, kumin, czarny pieprz i wedzona papryka

Rozgrzac piekarnik do ok. 180 ° C
Bataty natrzeć oliwa z oliwek i owinac folia aluminiowa. Piec przez około 1,5 godziny
Posiekac natke pietruszki i szczypiorek, wymieszac z jogurtem, sola, natka pietruszki i szczypiorkiem, odstawic do lodówki.
Pokroic dymke i pomidory i pomidory, drobno posiekac czosnek. Bekon pokroic w kostke i smazyc na patelni, az bedzie chrupiacy. Dodac do bekonu dymke i czosnek i smazyc przez kolejne 3-4 minuty. Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, pomidory, fasole, kukuryde, mieszanke przypraw, sos Texicana Salsa i sok z cytryny. Dusic na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Rozgrzac patelnie na grillu, smazyc stek po obu stronach przez ok. 2 minuty do uzyskania zlotego koloru, nastepnie umiescic stek w posrednim obszarze grilla na ruszcie i grillowac do uzyskania preferowanego  stopnia wysmazenia. W tym wypadku byl krwisty (medium rare - temperatura rdzenia 50° C) bardziej wysmazone potrzebuja wiecej czasu i wyzsza temperature.
Gotowy stek pokroic i posypac sola w platkach. Mieso jest tak doskonale, ze nie potrzebuje innych przypraw.
Upieczone bataty przekroic i wypelnic nadzieniem.

Steki podawac z nadziewanymi batatami polanymi jogurtem i posypane rzezucha.

Danie Dnia na Smakerze 09.10.2019 TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz