Jeden z najsmaczniejszych steków, przygotowany na żeliwnej patelni umieszczonej na grillu, przysmażany na złoty kolor z każdej strony, a następnie grillowany na grillu w strefie pośredniej. Do tego pieczone bataty w stylu meksykańskim.
- 600 g steku Wagyu Rib Eye*
- sól w płatkach
- 2 duże bataty (lub ziemniaki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g bekonu
- 3 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duży pomidor
- 150 g kukurydzy
- 150 g czerwonej fasoli
- 6 łyżek sosu Texicana Salsa z chili
- 2 łyżeczki przyprawy Taco & Burrito**
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jogurtu (3,5%)
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki rzeżuchy
*Stek Rib Eye jest wyciety z przedniej czesci wysokiego zebra. Kawalek można rozpoznać po dobrze widocznym tlustym "oku". Dzieki marmurkowatosci i drobnym osadom tluszczu (tzw. tluszcz sródmieśniowy ) stek pozostaje bardzo soczysty i aromatyczny podczas grillowania lub pieczenia.
** Przyprawa Taco & Burrito to mieszanka przypraw w stylu meksykanskim, w której sklad wchodza: sól morska, cebula, granulowana czerwona papryka czosnek,chilli, wędzone jalapeno, slodka papryka, oregano, kumin, czarny pieprz i wedzona papryka
Rozgrzac piekarnik do ok. 180 ° C
Bataty natrzeć oliwa z oliwek i owinac folia aluminiowa. Piec przez około 1,5 godziny
Posiekac natke pietruszki i szczypiorek, wymieszac z jogurtem, sola, natka pietruszki i szczypiorkiem, odstawic do lodówki.
Pokroic dymke i pomidory i pomidory, drobno posiekac czosnek. Bekon pokroic w kostke i smazyc na patelni, az bedzie chrupiacy. Dodac do bekonu dymke i czosnek i smazyc przez kolejne 3-4 minuty. Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, pomidory, fasole, kukuryde, mieszanke przypraw, sos Texicana Salsa i sok z cytryny. Dusic na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Rozgrzac patelnie na grillu, smazyc stek po obu stronach przez ok. 2 minuty do uzyskania zlotego koloru, nastepnie umiescic stek w posrednim obszarze grilla na ruszcie i grillowac do uzyskania preferowanego stopnia wysmazenia. W tym wypadku byl krwisty (medium rare - temperatura rdzenia 50° C) bardziej wysmazone potrzebuja wiecej czasu i wyzsza temperature.
Gotowy stek pokroic i posypac sola w platkach. Mieso jest tak doskonale, ze nie potrzebuje innych przypraw.
Upieczone bataty przekroic i wypelnic nadzieniem.
Steki podawac z nadziewanymi batatami polanymi jogurtem i posypane rzezucha.
Danie Dnia na Smakerze 09.10.2019 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz