24 września 2019

Burgery w cukinii

Jeśli mamy apetyt na coś, co sprawi, że nasze kubki smakowe eksplodują juz w pierwszym momencie degustacji, polecam burgera w cukinii. Mała przekąska, która jest jednocześnie soczysta, słona, kwaśna, lekko pikantna, kremowa i mięsista.

Składniki na 4 burgery:
  • 8 plasterków dużej cukinii
  • 500 g mielonej wołowiny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
  • uniwersalny sos*

* Uniwersalny sos - przepis TUTAJ

Pokroic 8 plastrów cukinii, smazyc na oliwie po 3 minuty z kazdej strony. Po odwróceniu na druga strone doprawic sola, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Nastawic piekarnik na 80° C i przechowywac w nim cukinie po usmazeniu. 
Pokroic pomidora i mozzarelle na plastry. Zrobic sos. 
Mieso podzielic na 4 porcje i zrobic 4 plaskie burgery o srednicy zblizonej do plastrów cukinii.


Burgery smazyc 3 minuty na jednej stronie, przekrecic, doprawic sola i pieprzem, polozyc na wierzch plaster pomidora, doprawic znowu sola i pieprzem, na wierzchu ulozyc plaster mozzarelli. Przykryc patelnie pokrywka, zmniejszyc ogien i smazyc 5 min, az ser stopnieje.
Plaster cukinii posmarowac sosem, polozyc na nim burgera z pomidorem i stopionym serem, przykryc drugim plastrem cukinii, posmarowac sosem ewentualnie doprawic  i ozdobic pietruszka.

Burger idealnie komponuje sie z wytrawnym winem, pieczywem lub ryzem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz