Jeśli mamy apetyt na coś, co sprawi, że nasze kubki smakowe eksplodują juz w pierwszym momencie degustacji, polecam burgera w cukinii. Mała przekąska, która jest jednocześnie soczysta, słona, kwaśna, lekko pikantna, kremowa i mięsista.
- 8 plasterków dużej cukinii
- 500 g mielonej wołowiny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- cytryna
- 1 kulka mozzarelli
- 1 pomidor
- natka pietruszki
- uniwersalny sos*
* Uniwersalny sos - przepis TUTAJ
Pokroic 8 plastrów cukinii, smazyc na oliwie po 3 minuty z kazdej strony. Po odwróceniu na druga strone doprawic sola, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Nastawic piekarnik na 80° C i przechowywac w nim cukinie po usmazeniu.
Pokroic pomidora i mozzarelle na plastry. Zrobic sos.
Mieso podzielic na 4 porcje i zrobic 4 plaskie burgery o srednicy zblizonej do plastrów cukinii.
Burgery smazyc 3 minuty na jednej stronie, przekrecic, doprawic sola i pieprzem, polozyc na wierzch plaster pomidora, doprawic znowu sola i pieprzem, na wierzchu ulozyc plaster mozzarelli. Przykryc patelnie pokrywka, zmniejszyc ogien i smazyc 5 min, az ser stopnieje.
Burger idealnie komponuje sie z wytrawnym winem, pieczywem lub ryzem.
Pokroic pomidora i mozzarelle na plastry. Zrobic sos.
Mieso podzielic na 4 porcje i zrobic 4 plaskie burgery o srednicy zblizonej do plastrów cukinii.
Burgery smazyc 3 minuty na jednej stronie, przekrecic, doprawic sola i pieprzem, polozyc na wierzch plaster pomidora, doprawic znowu sola i pieprzem, na wierzchu ulozyc plaster mozzarelli. Przykryc patelnie pokrywka, zmniejszyc ogien i smazyc 5 min, az ser stopnieje.
Plaster cukinii posmarowac sosem, polozyc na nim burgera z pomidorem i stopionym serem, przykryc drugim plastrem cukinii, posmarowac sosem ewentualnie doprawic i ozdobic pietruszka.
Burger idealnie komponuje sie z wytrawnym winem, pieczywem lub ryzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz