18 września 2019

Domowy ser topiony

Nie jest żadną tajemnicą, że to co kupujemy w sklepie jako ser topiony, bez względu na markę, to zawsze mało sera (około 25%), z dużą ilością wody, tłuszczu, wzmacniaczy smaku i zagęszczaczy, które łączą tłuszcz i wodę. Przyzwyczajeni do tej sztucznej konstelacji, prawdziwy kremowy smak sera topionego odkrywamy dopiero wtedy, gdy sami go przyrządzimy. Do wyrobu sera topionego potrzebujemy tylko kilka naturalnych składników, których smak sami komponujemy dobierając odpowiednie rodzaje sera i ewentualne dodatki. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, jest bardzo proste, a efekt rewelacyjny.

Składniki:
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200 ml creme fraiche
  • 100 g  sera gouda
  • 100 g sera  cheddar
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • przyprawy, zioła (opcjonalnie)

Do przyrzadzenia mozna wybrac inne rodzaje serów zgodnie z naszymi preferencjami (np. emmentaler, górski itd.), wazne jest, aby najpierw kazdy gatunek sera zostal zmielony osobno za pomoca robota kuchennego, blendera lub tarki. Nastepnie mieszamy wszystko w jednej misce.
Do garnka wlewamy smietane, podgrzewamy i roztapiamy w niej maslo. Nastepnie wsypujemy starty ser ciagle mieszajac, az masa uzyska kremowa konsystencje. Wazne jest, aby temperatura nie byla zbyt niska, gdyz wtedy z sera powstanie twarda jednolita masa. Dodac ewentualnie do smaku przyprawy, ziola lub  dodatki (szynke, pieczarki, szczypiorek, papryke). Na koniec dodac creme fraiche i wylaczyc ogien. Mieszac tak dlugo, aby w masie nie bylo grudek.
Przelac gotowa mase do pojemnika i studzic w temperaturze pokojowej. Ser mozna przechowywac w lodówce 14 dni.

Serek ma kremowa konsystencje i smaruje  sie doskonale nawet od razu po wyjeciu z lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz