Składniki:
- 100 g masła
 - 100 ml śmietany kremówki
 - 200 ml creme fraiche
 - 100 g sera gouda
 - 100 g sera cheddar
 - 50 g parmezanu
 - sól, pieprz
 - przyprawy, zioła (opcjonalnie)
 
Do przyrzadzenia mozna wybrac inne rodzaje serów zgodnie z naszymi preferencjami (np. emmentaler, górski itd.), wazne jest, aby najpierw kazdy gatunek sera zostal zmielony osobno za pomoca robota kuchennego, blendera lub tarki. Nastepnie mieszamy wszystko w jednej misce.
Do garnka wlewamy smietane, podgrzewamy i roztapiamy w niej maslo. Nastepnie wsypujemy starty ser ciagle mieszajac, az masa uzyska kremowa konsystencje. Wazne jest, aby temperatura nie byla zbyt niska, gdyz wtedy z sera powstanie twarda jednolita masa. Dodac ewentualnie do smaku przyprawy, ziola lub  dodatki (szynke, pieczarki, szczypiorek, papryke). Na koniec dodac creme fraiche i wylaczyc ogien. Mieszac tak dlugo, aby w masie nie bylo grudek.
Serek ma kremowa konsystencje i smaruje sie doskonale nawet od razu po wyjeciu z lodówki.
Przelac gotowa mase do pojemnika i studzic w temperaturze pokojowej. Ser mozna przechowywac w lodówce 14 dni.
Serek ma kremowa konsystencje i smaruje sie doskonale nawet od razu po wyjeciu z lodówki.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz