11 września 2019

Pulpety drobiowo-warzywne z pikantnym dipem

Smaczne i delikatne pulpety drobiowe z warzywami i pikantnym dipem majonezowym z sosem chili.

Składniki dla 4 osób:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 korniszonów
  • 2 dymki
  • koper
  • 1 jajko
  • garść pokrojonego w kostkę bekonu lub szynki
  • sól, pieprz
  • panierka
Dip:
  • majonez
  • słodki sos chili
  • 1 cytryna

Przerobic  piersi kurczaka na mieso mielone. Posiekac drobno papryke, korniszony, koperek i dymke, a nastepnie wymieszac z miesem kurczaka, jajkiem, bekonem i bulka tarta w duzej misce do uzyskania jednolitej masy. Uformowac kulki tego samego rozmiaru i obtoczyc w bulce tartej.

Pulpety smazyc przez ok. 8 minut po obu stronach na srednim ogniu.
W miedzyczasie zmieszac 2/3 majonezu z 1/3 słodkiego sosu chili. Doprawic swiezo wycisnietym  sokiem z cytryny i starta skórka z cytryny i ewentualnie  swiezo zmielonym pieprzem. 

Pulpety podawac z majonezowym dipem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz