Smaczne i delikatne pulpety drobiowe z warzywami i pikantnym dipem majonezowym z sosem chili.
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 10 korniszonów
- 2 dymki
- koper
- 1 jajko
- garść pokrojonego w kostkę bekonu lub szynki
- sól, pieprz
- panierka
Dip:
Przerobic piersi kurczaka na mieso mielone. Posiekac drobno papryke, korniszony, koperek i dymke, a nastepnie wymieszac z miesem kurczaka, jajkiem, bekonem i bulka tarta w duzej misce do uzyskania jednolitej masy. Uformowac kulki tego samego rozmiaru i obtoczyc w bulce tartej.
Pulpety smazyc przez ok. 8 minut po obu stronach na srednim ogniu.
W miedzyczasie zmieszac 2/3 majonezu z 1/3 słodkiego sosu chili. Doprawic swiezo wycisnietym sokiem z cytryny i starta skórka z cytryny i ewentualnie swiezo zmielonym pieprzem.
Pulpety podawac z majonezowym dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz