9 września 2019

Zupa pomidorowa z włoskimi klopsikami drobiowymi

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów i z pikantnymi klopsikami z kurczaka z orzeszkami pinii i rodzynkami.

Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryczka chili
  • 1 kawałek skóry szynki
  • 1 kawałek kości od szynki lub żeberek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¼ l wody
  • ¼ l soku pomidorowego
  • sok z krojonych pomidorów
  • 1 gałązka rozmarynu
  • cukir
  • sól
  • oliwa z oliwek
Klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego z drobiu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • ½ czerstwej bułeczki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • maslo 
  • oliwa z oliwek

Obrac pomidory, przeciac na pól, wyskrobac nasiona i przecedzic przez sito zbierajac ich sok.Pomidory pokroic na kawalki.
Marchewke, czosnek, cebule, seler i papryczke chilli drobno posiekac. Podgrzac oliwe z oliwek w wysokiej patelni i podsmazyc przygotowane skladniki, az beda szkliste, nastepnie  dodac pomidory, sok z pokrojonych pomidorów i sok pomidorowy, wode i koncentrat pomidorowy, galazke rozmarynu,  kawalek skóry z szynki i kosc od szynki lub zeberka. Doprawic sola i cukrem i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 40 min. nastepnie usunac skóre, kosci i rozmaryn i ewentualnie jeszcze raz doprawic do smaku.
Przygotowac klopsiki. Cebule drobno posiekac i smazyc przez kilka mniut na oliwie z oliwek. Czerstwa buleczke namoczyc w mleku i wycisnac, rodzynki namoczyc w wodzie przez ok. 20 min. natke pietruszki posiekac bardzo drobno.
Wymieszac mielone z drobiu z cebulą, rodzynkami, orzeszkami piniowymi, jajkiem, natka pietruszki i namoczona bulka. Posolic i doprawic pieprzem cayenne. Z masy uformowac male kulki i delikatnie posypac je bułka tarta.
Podgrzac oliwe z oliwek i maslo w teflonowej patelni i smazyc klopsiki na zloty kolor.


Zupe podawac w glebokich talerzach z klopsikami. Mozna ja posypac drobno posiekanymi igielkami rozmarynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz