Składniki dla 4 osób:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 czerwone cebule
- 1 papryczka chili
- 1 kawałek skóry szynki
- 1 kawałek kości od szynki lub żeberek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ¼ l wody
- ¼ l soku pomidorowego
- sok z krojonych pomidorów
- 1 gałązka rozmarynu
- cukir
- sól
- oliwa z oliwek
Klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego z drobiu
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- ½ czerstwej bułeczki
- 1 cebula
- 1 jajko
- szczypta pieprzu cayenne
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól
- maslo
- oliwa z oliwek
Obrac pomidory, przeciac na pól, wyskrobac nasiona i przecedzic przez sito zbierajac ich sok.Pomidory pokroic na kawalki.
Marchewke, czosnek, cebule, seler i papryczke chilli drobno posiekac. Podgrzac oliwe z oliwek w wysokiej patelni i podsmazyc przygotowane skladniki, az beda szkliste, nastepnie dodac pomidory, sok z pokrojonych pomidorów i sok pomidorowy, wode i koncentrat pomidorowy, galazke rozmarynu, kawalek skóry z szynki i kosc od szynki lub zeberka. Doprawic sola i cukrem i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 40 min. nastepnie usunac skóre, kosci i rozmaryn i ewentualnie jeszcze raz doprawic do smaku.
Przygotowac klopsiki. Cebule drobno posiekac i smazyc przez kilka mniut na oliwie z oliwek. Czerstwa buleczke namoczyc w mleku i wycisnac, rodzynki namoczyc w wodzie przez ok. 20 min. natke pietruszki posiekac bardzo drobno.
Wymieszac mielone z drobiu z cebulą, rodzynkami, orzeszkami piniowymi, jajkiem, natka pietruszki i namoczona bulka. Posolic i doprawic pieprzem cayenne. Z masy uformowac male kulki i delikatnie posypac je bułka tarta.
Podgrzac oliwe z oliwek i maslo w teflonowej patelni i smazyc klopsiki na zloty kolor.
Zupe podawac w glebokich talerzach z klopsikami. Mozna ja posypac drobno posiekanymi igielkami rozmarynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz