Świetny sos, zawiera wszystko, czego potrzebujemy do hamburgerów, frytek, dań mięsnych, dań z grilla i wielu innych potraw. Potocznie nazywamy go „Mamuke” i choć brzmi orientalnie, to po prostu skrót od głównych składników: MAjonez, MUsztarda i KEtchup. Przygotowany w 10 sekund przebija smakiem wszystkie gotowe produkty.
Składniki:
- 1 jajko
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki mąki musztardowej (lub musztardy)
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta cukru
- 1 łyżka octu
- odrobina soku z cytryny lub limonki
W wysokim naczyniu umiescic kolejno: jajko, 2 lyzeczki maki musztardowej lub musztardy, olej, ocet, odrobine soku z cytryny lub limonki, sól, pieprz, cukier i koncentrat pomidorowy. Uzywajac recznego miksera mamy po 10 sekundach gotowy sos.
Nastepnie mozemy go doprawic dostosowujac smak w kierunku, który nam najbardziej odpowiada - slonym, słodkim lub pikantnym.
Sosu mozna uzyc wszedzie tam, gdzie uzywamy majonezu, musztardy lub ketchupu.
Sosu mozna uzyc wszedzie tam, gdzie uzywamy majonezu, musztardy lub ketchupu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz