Składniki dla 4 osób:
- 4 piersi kurczaka z kością
- 5 szalotek
- 1-2 gałązki estragonu
- 2 łyżki octu estragonowego
- 3 łyżki wermutu (np.Noilly Prat)
- 200 ml bulionu z kurczaka
- 200 ml śmietany
- creme fraiche
- trochę soku z cytryny
- sól
- cukier
Kurki:
- 200 g kurek
- 1 łyżka liści estragonu
- sól, pieprz
- trochę soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki oleju z pestek winogron
Posolone i posypane pieprzem piersi z kurczaka smazyc na masle i oleju z pestek winogron na zloty kolor. Rozpoczac od strony ze skóra. Obrac szalotki i drobno pokroic w kostke.
Podgrzac maslo i olej z pestek winogron w naczyniu zaroodpornym i podsmazyc szalotki, dodac ocet estragonowy, wermut, smietane i bulion i wszystko wymieszac. Umiescic w sosie usmazone piersi z kurczaka i dusic przez 15-20 minut na srednim ogniu.
W miedzyczasie posiekac drobno estragon i dodac do kurczaków pod koniec duszenia wraz z creme fraiche. Doprawic solą, sokiem z cytryny i szczypta cukru.
W miedzyczasie posiekac drobno estragon i dodac do kurczaków pod koniec duszenia wraz z creme fraiche. Doprawic solą, sokiem z cytryny i szczypta cukru.
Kurki wyczyscic, wieksze pokroic. Rozgrzac olej z pestek winogron i maslo na patelni i smazyc grzyby przez 4-5 minut. Doprawic sola, pieprzem i odrobina soku z cytryny. Na koniec dodac oskubane liscie estragonu i troche masla.
Kurczaka polac sosem i udekorowac kurkami. Podawac z chrupiaca bagietka i bialym winem np. burgundem.
Kurczaka polac sosem i udekorowac kurkami. Podawac z chrupiaca bagietka i bialym winem np. burgundem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz