6 września 2019

Kurczak w sosie estragonowym z kurkami

Bardzo proste, szybkie i smaczne danie - pierś kurczaka w sosie estragonowym ze smażonymi kurkami.

Składniki dla 4 osób:
  • 4 piersi kurczaka z kością
  • 5 szalotek
  • 1-2 gałązki estragonu
  • 2 łyżki octu estragonowego
  • 3 łyżki wermutu (np.Noilly Prat)
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • 200 ml śmietany
  • creme fraiche
  • trochę soku z cytryny
  • sól
  • cukier
Kurki:
  • 200 g kurek
  • 1 łyżka liści estragonu
  • sól, pieprz
  • trochę soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki oleju z pestek winogron

Posolone i posypane pieprzem piersi z kurczaka smazyc na masle i oleju z pestek winogron na zloty kolor.  Rozpoczac od strony ze skóra. Obrac szalotki i drobno pokroic w kostke. 
Podgrzac maslo i olej z pestek winogron w naczyniu zaroodpornym i podsmazyc szalotki,  dodac ocet estragonowy, wermut, smietane i bulion i wszystko wymieszac. Umiescic w sosie usmazone piersi z kurczaka i dusic przez 15-20 minut na srednim ogniu. 

W miedzyczasie posiekac drobno estragon i dodac do kurczaków pod koniec duszenia wraz z creme fraiche. Doprawic solą, sokiem z cytryny i szczypta cukru.
Kurki wyczyscic, wieksze pokroic. Rozgrzac olej z pestek winogron i maslo na patelni i smazyc grzyby przez 4-5 minut. Doprawic sola, pieprzem i odrobina soku z cytryny. Na koniec dodac oskubane liscie estragonu i troche masla.

Kurczaka polac sosem i udekorowac kurkami. Podawac z chrupiaca bagietka i bialym winem np. burgundem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz