14 września 2019

Sałatka z dynią, owocami i orzechami

Jeśli jesienią chcemy odpocząć od różnych wariantów zupy dyniowej, przygotowuję pikantną sałatkę, w której owoce, pikantna dynia, papryka i jabłkowy dressing winegret tworzą idealną kompozycję smakową. Wszystko podane na chrupiącej kromce tostowego, wiejskiego chleba, posypane prażonymi orzechami włoskimi i posypane świeżo startym chrzanem. Prawdziwy raj dla podniebienia.

Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg dyni hokkaido
  • olej słonecznikowy
  • 4 cienkie plasterki imbiru
  • 1 papryczka chili
  • ½ średniej wielkości ananasa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mango
  • oliwa z oliwek 
  • sól
  • cukier
  • 20 winogron
  • pestki ½ granatu
Sos winegret:
  • 20 świeżych liści kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego (jabłkowego)
  • 1 łyżka miodu
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z ½ cytryny
Ponadto:
  • 5 orzechów włoskich
  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 1 kawałek świeżego chrzanu

Mimo iz dynie hokkaido mozna przyrzadzac ze skórka, do salatki nalezy ja obrac i pokroic na kawalki wielkosci kesa. Krótko smazyc na oleju slonecznikowym. dodac posiekana papryczke chili, plasterki imbiru, sól i odrobine cukru. Czas smazenia nie moze byc dluzszy niz 5-6 minut, aby kawalki nie byly zbyt miekkie.
Usmazona dynie umiescic w duzej salaterce i dodac nasiona polówki granatu.
Papryke, ananasa i niezbyt dojrzale mango pokroic na kawalki, winogrona przepolowic, podgrzac oliwe z oliwek na patelni i smazyc krótko wszystkie skladniki, doprawic sola i cukrem i dodac do salaterki z dynia i wszystko dokladnie wymieszac.  Salatke marynowac w owocowym sosie winegret - z oliwy, octu balsamicznego (najlepiej jablkowego), miodu, soku i startej skórki z cytryny przygotowac sos i dodac do niego odrobine drobno posiekanej kolendry. Sos dodac do salatki i marynowac min. 10 min.

W tym czasie grubo posiekac orzechy włoskie i uprazyc na patelni bez tluszczu. Na patelni  bez tluszczu usmazyc równiez kromki chleba. Zetrzec chrzan.

Salatke podac na kromce chleba, posypana orzechami i swiezo startym chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz