18 grudnia 2019

Świąteczne desery

Bardzo smaczne i mało pracochłonne 3 desery.
Dwa z nich - mus czekoladowy z mango i krem kasztanowy w zależności od składników w wersji normalnej i wegetariańskiej - żeby nikt nie był pokrzywdzony i wszyscy mogli rozkoszować się tymi samymi specjałami; trzeci deser natomist w wersji light.

Mus czekoladowy z mango:
  • 2 dojrzałe mango
  • 1 opakowanie agaru/żelatyny
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 140 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 250 g śmietany/ jedwabnego tofu
  • 80 ml jogurtu naturalnego/sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Lekki sernik z malinową marmoladą:
  • 60 g płatków owsianych
  • 10 g kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 180 g mrożonych malin
  • 3 łyżki nasion chia
  • 250 g chudego twarogu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 50 g mrożonych malin
Krem kasztanowy z owocem sharon:
  • 250 g mrożonego kremu kasztanowego
  • 125 ml śmietany/śmietany roślinnej
  • 3 ciastczka cynamonowe (ok. 90 g)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżeczki espresso
  • 2 owoce kaki (sharon)

Mus czekoladowy z mango
Najpierw przygotowac przecier z mango. Obrac mango i pokroic na kawalki, z wiekszych kawalków wyciac foremka kilka gwiazdek do dekoracji.
Mango zblendowac z wanilia, przygotowac zelatyne lub agar agar, dodac do musu i jeszcze raz wszystko zblendowac do uzyskania kremowej masy. W razie potrzeby doprawic syropem klonowym.
Posiekac czekolade i rozpuscic w kapieli wodnej. Smietane (lub jedwabne tofu) , jogurt (lub jogurt sojowy), przyprawe do piernika i czekolade blendowac tak dlugo, az powstanie kremowa masa.
Ulozyc mus czekoladowy na zmiane z przecierem mango w 4 szklankach i udekorowac wedlug uznania.

Przed podaniem wstawic  na co najmniej godzine  do lodówki.

Lekki sernik z malinową marmoladą
Wymieszac platki owsiane, kakao i syrop klonowy, az powstanie blyszczaca, krucha masa. Rozlozyc na spodzie czterech szklanek lekko dociskajac.
180 g mrożonych malin podgrzac na malej patelni z 3 łyzkami wody, dodac nasiona chia i gotowac na srednim ogniu przez ok. 10 minut, mieszajac, az masa zgestnieje. Polowe dzemu wlozyc do szklanek.
Wymieszac twaróg, jogurt, syrop klonowy i cukier waniliowy i ulozyc na dzemie malinowym. Ozdobic mrozonymi malinami.
Reszte dzemu wymieszac z kremem twarogowym i ulozyc na wierzchu. 

Przed podaniem schlodzic deser przez co najmniej 2 godziny w lodówce.

Krem kasztanowy z owocem sharon
Pokruszyc ciasteczka cynamonowe i wymieszac z platkami owsianymi i espresso. Obrac kaki i wyciac foremka gwiazdki do ozdoby, reszte owoców pokroic w drobna kostke.
Krem kasztanowy wlozyc do miski i delikatnie zmiazdzyc  widelcem. Dodac śmietane i energicznie mieszac trzepaczka, az powstanie gladka masa.
Ukladac w 4 szklankach warstwami pokruszone ciasteczka, krem kasztanowy i kostki owoców. Ozdobic wedlug uznania.

Przed podaniem wstawic do lodówki do schlodzenia.

2 komentarze:

  1. To wielka przyjemność buszować po twoim blogu. Wszystkie te pyszności są tak starannie zrobione i opisane! Jak to dobrze, że nie publikujesz tylko na forach społecznościowych (bo mnie tam nie ma i już pewnie nie będzie, więc nigdy bym nie natknęła się na Twoje wpisy :-). Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlasciwie, to wrzucam moje przepisy juz tylko na Smakera, chyba z przyzwyczajenia, ale mój blog jest moja perelka, gdyz tu pojawiaja sie one przede wszystkim.
      Dzieki za uznanie i mile slowa, bardzo to doceniam, tym bardziej, ze czasami prowadzenie takiego bloga nie jest takie latwe. Mieszkam w Niemczech i uzywam niemieckich skladników, wiec czasami musze dlugo szukac polskich odpowiedników, sprawdzac, czy niektóre artykuly sa w ogóle w Polsce dostepne, nie wspomne juz o takich drobnostkach jak mój komputer, który musze troche "przechytrzac" przynajmniej w opisach potrawy i skladników, aby uzywac polskich trzcionek :)
      Usciski ode mnie równiez! .)

      Usuń