12 grudnia 2019

Świąteczna czerwona kapusta

Czerwona kapusta jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych - kaczki, gęsi, rostbefu czy dziczyzny. Chociaż sałatka z czerwonej kapusty jest wyjątkowo smaczna, do typowego świątecznego jedzenia bardziej pasuje kapusta na ciepło, a szczególnego świątecznego akcentu nadają jej śliwki i odrobina przyprawy do piernika.

Składniki na 6 porcji:
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 3 łyżki dżemu/marmolady  śliwkowej
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 pomarańcze
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 300 g mrożonych śliwek 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka skrobi 

Oczyscic czerwona kapuste i usunac zewnętrzne warstwy lisci, nastepnie ja pocwiartkowac, wyciac glaba i i pokroic w cienkie paski lub drobno poszatkowac. Wycisnac sok z pomaranczy. 
W duzym garnku podgrzac dzem sliwkowy,  az zacznie sie karmelizowac, dodac kapuste, sok z pomaranczy wino i bulion w takiej ilosci aby plyn pokrywal 3/4 kapusty. Doprawic  sola i gotowac przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Nastepnie dusic kapuste pod przykryciem na wolnym ogniu 60 minut, jesli chcemy aby byla chrupiaca lub 1,5-2 godziny do miekkosci. Mieszac od  czasu do czasu. 

15 minut przed podaniem dodac mrozone sliwki, doprawic przyprawa do piernika, sola i pieprzem oraz zagescic skrobia zmieszana z odrobina zimnej wody.

Kapuste przelozyc do miseczek i podac jako dodatek.  Mozna ja tez przygotowac kilka dni wczesniej, przelozyc jeszcze goraca  do sloika i po ostygnieciu wstawic  do lodówki. Przed podaniem krótko podgrzac nie dopuszczajac  do zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz