Składniki na 6 porcji:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 3 łyżki dżemu/marmolady śliwkowej
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 pomarańcze
- 350 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 300 g mrożonych śliwek
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka skrobi
Oczyscic czerwona kapuste i usunac zewnętrzne warstwy lisci, nastepnie ja pocwiartkowac, wyciac glaba i i pokroic w cienkie paski lub drobno poszatkowac. Wycisnac sok z pomaranczy.
W duzym garnku podgrzac dzem sliwkowy, az zacznie sie karmelizowac, dodac kapuste, sok z pomaranczy wino i bulion w takiej ilosci aby plyn pokrywal 3/4 kapusty. Doprawic sola i gotowac przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Nastepnie dusic kapuste pod przykryciem na wolnym ogniu 60 minut, jesli chcemy aby byla chrupiaca lub 1,5-2 godziny do miekkosci. Mieszac od czasu do czasu.
15 minut przed podaniem dodac mrozone sliwki, doprawic przyprawa do piernika, sola i pieprzem oraz zagescic skrobia zmieszana z odrobina zimnej wody.
Kapuste przelozyc do miseczek i podac jako dodatek. Mozna ja tez przygotowac kilka dni wczesniej, przelozyc jeszcze goraca do sloika i po ostygnieciu wstawic do lodówki. Przed podaniem krótko podgrzac nie dopuszczajac do zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz