27 grudnia 2019

Parmezanowe ciasteczka

Doskonała przekąska nie tylko na Sylwestra. Jej zaletą jest nie tylko fantastyczny smak, ale i fakt, że można ją przygotować w niecałe pół godziny.

Składniki na ciasteczka:
  • 150 g parmezanu
  • 150 g masła
  • 180 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
Dip z bazylią:
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g ciemnych oliwek bez pestek (np. kalamata)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
Dip z rukolą:
  • 1 pęczek rukoli
  • ½ pęczka kolendry
  • 50 g owczego sera
  • 50 ml maślanki
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa.
Piekarnik rozgrzac do 200° C. Posiekac rozmaryn i bardzo drobno zetrzec ser. Zagniesc ciasto ze  wszystkich skladników i doprawic sola i pieprzem. 
Wylozyc blache papierem do pieczenia. Uformowac kulki z ciasta i lekko splaszczyc. Piec 10-12 minut. 
W czasie, gdy pieczemy ciasteczka, przygotowac dipy.
Umyc i posiekac bazylie, obrac i pokroic czosnek. Wszystkie skladniki wlozyc do wysokiego naczynia i zblendowac, doprawic octem balsamicznym, sola i pieprzem.
Umyc i posiekac kolendre i rukole, obrac i posiekac czosnek, pokruszyc owczy ser. Wszystkie skladniki zblendowac w wysokim naczyniu i doprawic sola i pieprzem.

Ciasteczka podajemy z dipami lub z innym ulubionym kremem.

Danie Dnia na Smakerze z 09.01.2020 TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz