Składniki na ciasteczka:
- 150 g parmezanu
- 150 g masła
- 180 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 1 mała gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Dip z bazylią:
- 1 pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 100 g ciemnych oliwek bez pestek (np. kalamata)
- 50 ml oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Dip z rukolą:
- 1 pęczek rukoli
- ½ pęczka kolendry
- 50 g owczego sera
- 50 ml maślanki
- 100 g serka śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- 40 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa.
Piekarnik rozgrzac do 200° C. Posiekac rozmaryn i bardzo drobno zetrzec ser. Zagniesc ciasto ze wszystkich skladników i doprawic sola i pieprzem.
Wylozyc blache papierem do pieczenia. Uformowac kulki z ciasta i lekko splaszczyc. Piec 10-12 minut.
W czasie, gdy pieczemy ciasteczka, przygotowac dipy.
Ciasteczka podajemy z dipami lub z innym ulubionym kremem.
Danie Dnia na Smakerze z 09.01.2020 TUTAJ
Wylozyc blache papierem do pieczenia. Uformowac kulki z ciasta i lekko splaszczyc. Piec 10-12 minut.
W czasie, gdy pieczemy ciasteczka, przygotowac dipy.
Umyc i posiekac bazylie, obrac i pokroic czosnek. Wszystkie skladniki wlozyc do wysokiego naczynia i zblendowac, doprawic octem balsamicznym, sola i pieprzem.
Umyc i posiekac kolendre i rukole, obrac i posiekac czosnek, pokruszyc owczy ser. Wszystkie skladniki zblendowac w wysokim naczyniu i doprawic sola i pieprzem.
Ciasteczka podajemy z dipami lub z innym ulubionym kremem.
Danie Dnia na Smakerze z 09.01.2020 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz