Moja sałatka inspirowana jest oryginalną sałatką Waldorf, która powstała w XIX wieku w hotelu na Manhattanie o tej samej nazwie. W hotelu Waldorf Astoria dowiedziałam się, że początkowo sałatka Waldorf przyrządzana byla z selera naciowego, dlatego bazą mojej sałatki jest również seler naciowy. a ponieważ często stosuję ją jako osobne danie, staje się ona bardziej pożywna z kawałkami gotowanego kurczaka, a winogrona dopełniają smaku tej kultowej potrawy.
- 200 g ugotowanej piersi kurczaka
- 1 średnie jabłko
- 1 szklanka czerwonych winogron bez pestek
- 1/2 szklanki selera naciowego
- 1/4 szklanki chudego jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki świeżo posiekanej dymki
- sól i pieprz
- 2 łyżki kawałków orzecha włoskiego
Do pokrojonych w kostke kawalków kurczaka dodac drobno pokrojonego selera, kostki jablka, polówki winogron i drobno posiekana dymke.
Nastepnie dodac jogurt, majonez, sól i pieprz i wszystko dokladnie wymieszac.
Jesli mamy zamiar zjesc salatke od razu, posypac ja posiekanymi orzechami wloskimi. Jesli nie, przykryc ja folia i wstawic do lodówki i posypac orzechami krótko przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz