Bliny z tatarem z łososia i krewetkami:
Składniki dla 6 osób:
- 125 g mąki gryczanej
- 10 g drożdży
- 1/8 l letniego mleka
- 1 żółtko
- sól
- 1 białko
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 200 ml crème fraîche
- 2 łyżki chrzanu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- biały pieprz
- 200 g wędzonego łososia
- 1 ząbek czosnku
- 12 krewetek
Zupa ziemniaczano-selerowa z krewetkami:
- 300 g ziemniaków
- 200 g selera korzeniowego
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- majeranek
- 2 ząbki czosnku
- 12 krewetek
- 100 ml crème fraîche
Boeuf Stroganoff z ziemniakami:
- 900 g fileta wołowego
- 6 łyżek oleju
- 1 kg małych ziemniaków
- 300 g pieczarek
- 5 cebul
- 1 łyżka mąki
- 3/8 l bulionu
- 3 łyżki ostrej musztardy
- sól, pieprz
- 1/2 cytryny
- 300 ml kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
Flambirowana kawa:
Bliny z tatarem z łososia i krewetkami
Do maki dodac pokruszone drozdze, mleko, zoltko i szczypte soli i przygotowac ciasto. Ubic bialko na sztywno i dodac do ciasta. Bliny smazyc na 2 lyzkach oleju starajac sie, aby byly w miare tej samej wielkosci.
Wymieszac crème fraîche z chrzanem, pietruszke i polowe koperku drobno posiekac i dodac do kremu chrzanowego wraz z sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Lososia drobno posiekac i wymieszac z reszta posiekanego koperku. Krewetki krótko smazyc na goracym oleju z drobno posiekanym czosnkiem. Doprawic sola i pieprzem.
Posmarowac bliny kremem chrzanowym, na wierzch nalozyc tatar z lososia. Podawac z krewetkami.
Zupa ziemniaczano-selerowa z krewetkami
Pokroic mieso w ok. 2 cm kostke. Podsmazyc na oleju i odstawic w cieple miejsce.
Wymieszac crème fraîche z chrzanem, pietruszke i polowe koperku drobno posiekac i dodac do kremu chrzanowego wraz z sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Lososia drobno posiekac i wymieszac z reszta posiekanego koperku. Krewetki krótko smazyc na goracym oleju z drobno posiekanym czosnkiem. Doprawic sola i pieprzem.
Posmarowac bliny kremem chrzanowym, na wierzch nalozyc tatar z lososia. Podawac z krewetkami.
Zupa ziemniaczano-selerowa z krewetkami
Obrac, umyc i pokroic w kostke ziemniaki i selera, podsmazyc na oleju. wlać 1 l bulionu warzywnego i gotować przez ok. 20 minut, a nastepnie zblendowac do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawic sola, pieprzem i majerankiem.
Pokroic pieczarki, podsmazyc na tluszczu ze smazenia miesa i odstawic w cieple miejsce, Cebule pokroic w kostke, podsmazyc na oleju, dodac make, zalac bulionem i zagotowac, dodac musztarde, sól i pieprz, doprawic sokiem z polowy cytryny i kwasna smietana. Dodac kawalki miesa i pieczarki do sosu i krótko zagotowac.
Podawac z ziemniakami posypanymi pietruszka.
Flambirowana kawa
Podawac z ziemniakami posypanymi pietruszka.
Flambirowana kawa
Wlac odrobine koniaku i mocna kawe do zarodopornych filizanek ze spodkiem. Na spodek ulozyc po 3 kostki cukru, zalac je taka iloscia koniaku, aby wchlonely plyn i podpalic. Gdy cukier calkiem sie rozpusci i plomien zgasnie, wlac do kawy stopiony cukier ze spodka i przelac kawe do filizanek, w których bedzie podawana.
Podawac kawe z bita smietana i ew. aromatycznymi przyprawami.
Podawac kawe z bita smietana i ew. aromatycznymi przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz