24 grudnia 2019

Obiad z resztek świątecznych

Znamy ten problem: na Boże Narodzenie przygotowujemy mnóstwo  potraw, z którymi nie wiadomo co zrobić, ponieważ nie można jeść stale tego samego. Warto więc zrobić wystawny obiad z recyklingu potraw lub ich składników, które przygotowaliśmy na Boże Narodzenie. Przystawka to bliny z wędzonym łososiem i krewetkami, zupa ze składników które pozostały z salatki warzywnej - ziemniaków i selera, jako danie główne - Boef Stroganow z resztek wołowiny na świąteczną pieczeń, a na deser do ciast i ciastek - flambirowana kawa.

Bliny z tatarem z łososia i krewetkami:

Składniki dla 6 osób:
  • 125 g mąki gryczanej
  • 10 g drożdży
  • 1/8 l letniego mleka
  • 1 żółtko
  • sól
  • 1 białko 
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • biały pieprz
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • 12 krewetek
Zupa ziemniaczano-selerowa z krewetkami:
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g selera korzeniowego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 krewetek
  • 100 ml crème fraîche
Boeuf Stroganoff z ziemniakami:
  • 900 g fileta wołowego 
  • 6 łyżek oleju
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • 5 cebul
  • 1 łyżka mąki
  • 3/8 l bulionu
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • 1/2 cytryny
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
Flambirowana kawa:
  • 200 ml śmietany
  • 1/4 l koniaku
  • 18 kostek cukru
  • 6 filiżanek mocnej kawy

Bliny z tatarem z łososia i krewetkami
Do maki dodac pokruszone drozdze, mleko, zoltko i szczypte soli i przygotowac ciasto. Ubic bialko na sztywno i dodac  do ciasta. Bliny smazyc na 2 lyzkach oleju starajac  sie, aby byly w  miare tej samej wielkosci. 
Wymieszac crème fraîche z chrzanem,  pietruszke i polowe koperku drobno posiekac i dodac do kremu chrzanowego wraz z sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Lososia drobno posiekac i wymieszac z reszta posiekanego koperku. Krewetki krótko smazyc na goracym oleju z drobno posiekanym czosnkiem. Doprawic sola i pieprzem.


Posmarowac bliny kremem chrzanowym, na wierzch nalozyc tatar z lososia. Podawac z krewetkami.

Zupa ziemniaczano-selerowa z krewetkami
Obrac, umyc i pokroic w kostke ziemniaki i selera, podsmazyc na oleju. wlać 1 l bulionu warzywnego i gotować przez ok. 20 minut, a nastepnie zblendowac do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawic sola, pieprzem i majerankiem. 
Krewetki usmazyc na oleju z czosnkiem, doprawic sola i pieprzem.

Zupe podawac z crème fraîche i krewetkami.

Boeuf Stroganoff z ziemniakami
Pokroic mieso w ok. 2 cm kostke. Podsmazyc na oleju i odstawic w cieple miejsce.
Pokroic pieczarki, podsmazyc na tluszczu ze smazenia miesa i odstawic w  cieple miejsce, Cebule pokroic w kostke, podsmazyc na oleju, dodac make, zalac bulionem i zagotowac, dodac musztarde, sól i pieprz, doprawic sokiem z polowy cytryny i kwasna smietana. Dodac kawalki miesa i pieczarki do sosu i krótko zagotowac.

Podawac z ziemniakami posypanymi pietruszka.

Flambirowana kawa
Wlac odrobine koniaku i mocna kawe do zarodopornych filizanek ze spodkiem. Na spodek ulozyc po 3 kostki cukru, zalac je taka iloscia koniaku, aby wchlonely plyn i podpalic. Gdy cukier calkiem sie rozpusci i plomien zgasnie, wlac  do kawy stopiony cukier ze spodka i przelac kawe do filizanek, w których bedzie podawana.

Podawac kawe z bita smietana i ew. aromatycznymi przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz