28 grudnia 2019

Flambirowane crêpes z pomarańczami

Crêpes to francuskie cienkie naleśniki, są doskonałym deserem na każdą okazję, na Sylwestra szczególnie pasują flambirowane w likierze pomarańczowym z dodatkiem filetów z pomarańczy.

Składniki dla 4 osób:
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4-6 łyżek likieru pomarańczowego
  • masło klarowane
  • 2 organiczne pomarańcze
  • trochę cukru pudru

Przesiac make i podgrzac troche mleko. Wszystkie skladniki wymieszac w misce i odstawic pod przykryciem na 20 minut.
Zeskrobac troche skórki z pomaranczy, nastepnie je obrac i wyciac filety. Sok z pomaranczy  wymieszac z filetami i skórka pomaranczowa.
Smazyc na masle klarowanym cienkie nalesniki przez1-2 min. po obu stronach az beda zlotobrazowe. 
Zlozyc gotowe nalesniki w trójkaty i wlozyc po 2-3 sztuki  z powrotem do goracej patelni z odrobina klarowanego masła. Dodac likier pomaranczowy i zapalic.  Fambirowac przez chwile, nastepnie dodac filety pomaranczowe.

Nalesniki podawac z filetami, posypane cukrem pudrem.

Jesli pozostana nam filety pomaranczowe, mozemy je podac np. z baklawa, posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz