Składniki dla 4 osób:
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4-6 łyżek likieru pomarańczowego
- masło klarowane
- 2 organiczne pomarańcze
- trochę cukru pudru
Przesiac make i podgrzac troche mleko. Wszystkie skladniki wymieszac w misce i odstawic pod przykryciem na 20 minut.
Zeskrobac troche skórki z pomaranczy, nastepnie je obrac i wyciac filety. Sok z pomaranczy wymieszac z filetami i skórka pomaranczowa.
Nalesniki podawac z filetami, posypane cukrem pudrem.
Jesli pozostana nam filety pomaranczowe, mozemy je podac np. z baklawa, posypane cukrem pudrem.
Smazyc na masle klarowanym cienkie nalesniki przez1-2 min. po obu stronach az beda zlotobrazowe.
Zlozyc gotowe nalesniki w trójkaty i wlozyc po 2-3 sztuki z powrotem do goracej patelni z odrobina klarowanego masła. Dodac likier pomaranczowy i zapalic. Fambirowac przez chwile, nastepnie dodac filety pomaranczowe.
Nalesniki podawac z filetami, posypane cukrem pudrem.
Jesli pozostana nam filety pomaranczowe, mozemy je podac np. z baklawa, posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz