Składniki dla 4 osób:
- 2 spiczaste czerwone papryki
- 200 g serka śmietankowego
- 2 gałązki koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, cukier
- 2 łyżki bułki tartej
Kuskus:
- 200 g błyskawicznego kuskusu
- 3 szalotki
- 3 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka przyprawy Ras el Hanout
- 1/2 l bulionu
- 1 cytryna
Przygotowac nadzienie - obrac czosnek, drobno posiekac i dusic w oliwie z oliwek przez 5 minut na umiarkowanym ogniu. Posiekac koperek i papryczke chili i pokroic pomidory koktajlowe na male kawalki. Wymieszac przygotowane skladniki z serkiem smietankowym, w razie potrzeby lekko posolic.
Obrac papryki za pomoca obieraczki, przekroic na pól, usuac nasiona i wnetrze. Podgrzacj maslo i oliwe z oliwek na patelni i smazyc papryke po obu stronach przez ok. 5 minut na srednim ogniu. Posolic, pocukrzyc i stale skropiac sosem ze smazenia.
Wypelnic papryki nadzieniem, posypac bulka tarta i skropic oliwa z oliwek. W patelni lub zaroodpornej foremce wstawic do piekarnika i piec kilka minut pod grillem, az na powierzchi powstanie chrupiaca skórka.
Przygotowac kuskus. Obrac szalotki i pokroic w bardzo drobna kostke. Posiekac natke pietruszki, wsypac kuskus do wysokiej patelni i stopniowo dodawac goracy bulion i wszystko podgrzewajac. W razie potrzeby dodac troche wody. Dokladne informacje na temat ilosci płynu zwykle mozna znalezc na opakowaniu kuskusu. Dodac szalotki, pietruszke, masło i Ras el Hanout. Zagotowac, odstawic na 10 minut, az kuskus specznieje.
Podawac papryke z kuskusem i posypac skórka z cytryny. Kto lubi, moze polac oliwa z oliwek.
Wypelnic papryki nadzieniem, posypac bulka tarta i skropic oliwa z oliwek. W patelni lub zaroodpornej foremce wstawic do piekarnika i piec kilka minut pod grillem, az na powierzchi powstanie chrupiaca skórka.
Przygotowac kuskus. Obrac szalotki i pokroic w bardzo drobna kostke. Posiekac natke pietruszki, wsypac kuskus do wysokiej patelni i stopniowo dodawac goracy bulion i wszystko podgrzewajac. W razie potrzeby dodac troche wody. Dokladne informacje na temat ilosci płynu zwykle mozna znalezc na opakowaniu kuskusu. Dodac szalotki, pietruszke, masło i Ras el Hanout. Zagotowac, odstawic na 10 minut, az kuskus specznieje.
Wymieszac gotowy kuskus, doprawic sola, sokiem z cytryny i skórka cytrynowa.
Podawac papryke z kuskusem i posypac skórka z cytryny. Kto lubi, moze polac oliwa z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz