29 grudnia 2019

Nadziewane szpiczaste papryki z kuskusem

Lekki i bardzo smaczny obiad bezmięsny lub ciepła kolacja. Szpiczasta czerwona papryka nadziewana serkiem śmietankowym z dodatkami, do tego kuskus w stylu orientalnym z przyprawą ras el hanout.

Składniki dla 4 osób:
  • 2 spiczaste czerwone papryki 
  • 200 g serka śmietankowego
  • 2 gałązki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, cukier
  • 2 łyżki bułki tartej
Kuskus:
  • 200 g błyskawicznego kuskusu
  • 3 szalotki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2  pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy Ras el Hanout
  • 1/2 l bulionu
  • 1 cytryna

Przygotowac nadzienie - obrac  czosnek, drobno posiekac i dusic w oliwie z oliwek przez 5 minut na umiarkowanym ogniu. Posiekac koperek i papryczke chili i pokroic pomidory koktajlowe na male kawalki. Wymieszac przygotowane skladniki z serkiem smietankowym,  w razie potrzeby lekko posolic.
Obrac papryki za pomoca obieraczki, przekroic na pól, usuac nasiona i wnetrze. Podgrzacj maslo i oliwe z oliwek na patelni i smazyc papryke po obu stronach przez ok. 5 minut na srednim ogniu. Posolic, pocukrzyc i stale skropiac sosem ze smazenia. 
Wypelnic papryki nadzieniem, posypac bulka tarta i skropic oliwa z oliwek. W patelni lub zaroodpornej foremce wstawic do piekarnika i piec kilka minut pod grillem, az na powierzchi powstanie chrupiaca skórka.


Przygotowac kuskus. Obrac szalotki i pokroic w bardzo drobna kostke.  Posiekac natke pietruszki,  wsypac kuskus do wysokiej patelni i stopniowo dodawac goracy bulion i wszystko podgrzewajac. W razie potrzeby dodac troche wody. Dokladne informacje na temat ilosci płynu zwykle mozna znalezc na opakowaniu kuskusu. Dodac szalotki, pietruszke, masło i Ras el Hanout. Zagotowac, odstawic na 10 minut, az kuskus specznieje.
Wymieszac gotowy kuskus, doprawic sola, sokiem z cytryny i skórka cytrynowa.

Podawac papryke z kuskusem i posypac skórka z cytryny. Kto lubi, moze polac oliwa z oliwek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz