30 grudnia 2019

Ciasteczka marchewkowo-jabłkowe

Bardzo smaczne ciasteczka z dojrzałych bananów, jabłek i marchwi, z rodzynkami lub żurawiną. Owoce i syrop klonowy sprawiają że cukier jest juz zbędny, a mąkę doskonale zastępują płatki owsiane. Przygotowanie trwa kilka minut, a po 30 minutach pieczenia mamy gotowe smaczne i zdrowe ciaseczka.

Składniki na 14 ciasteczek:
  • 2 dojrzałe banany (ok. 200 g)
  • 2 małe jabłka (ok. 180 g)
  • 2 małe marchewki (ok. 120 g)
  • 150 g płatków owsianych
  • 80 g rodzynek lub żurawiny
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra dól). Wylozyc blaszke papierem do pieczenia. 
Banany zmiazdyc widelcem. Umyte i obrane jablka i marchewki zetrzec na tarce o srednich oczkach, dodac do bananów. Do owoców dodac platki owsiane, rodzynki, syrop klonowy i cynamon, nastepnie maslo orzechowe i olej kokosowy i dobrze wymieszac wszystkie skladniki drewnianą lyzka lub szpachelka. Jeśli maslo orzechowe i olej kokosowy sa bardzo twarde, podgrzac je lekko przed dodaniem, aby skladniki dobrze się zlaczyly, alternatywnie mozna zastosowac miekkie maslo.
Rozlozyc ciasto lyzka na przygotowanej blasze do pieczenia. Piec ciastka w rozgrzanym piekarniku (200° C) na srodkowej szynie przez ok. 30 minut do uzyskania zlotego koloru. 

Ciasteczka ostudzic na ruszcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz