Składniki na 4 porcje:
- 2 czerwone buraki
- 2 żółte buraki
- sól morska
- cukier
Sos:
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek wytrawnego białego wina
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 kapsułka kardamonu
- 1 goździk
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 pomarańcza
- sól norska
Twaróg buraczany:
Buraki obrac i zetrzec osobno na bardzo cienkie plastry, posypac sola morska i cukrem i odstawic na 20 minut.
Obrac pomarańcze i wyciac filety miedzy poszczególnymi skórkami i pokroic je na mniejsze kawalki.
Obrac cwiartke buraka i zetrzec na drobnej tarce, wymieszac z twarogiem i doprawic olejem lnianym, sola i pieprzem.
W malej patelni karmelizowac cukier, zalac winem i mieszac, az stwardnialy cukier sie rozpusci.
Dodac sok pomaranczowy, kardamon i gozdziki, gotowac przez kilka minut nastepnie wylowic przyprawy. Sos wlac do wysokiego naczynia i dodawac stopniowo oliwe z oliwek mieszajac za pomoca recznego blendera.
Kawalki pomaranczy wymieszac z sosem i doprawic sola morska.
Ulozyc marynowane plastry buraków na przemian na talerzach, zalac plynem i dekorowac rzezucha lub innymi ziolami.
Carpaccio podawac z twarogiem buraczanym.
Jakie piękne te kolory! Moje buraczki już są dość duże, ale niestety - mam tylko czerwone...
OdpowiedzUsuńMarzyniu, z czerwonych smakuje równie dobrze. Kolory sa tylko "dla oka" :))
Usuń