18 października 2019

Carpaccio z kolorowych buraków

Warzywna wersja carpaccio jest równie smaczne jak oryginał. W tym wypadku jest to danie z kolorowych buraków (czerwonych i żółtych), ale tylko z czerwonych jest równie smaczne. Do tego sos karmelowo-pomarańczowy i buraczany twarożek.

Składniki na 4 porcje:
  • 2 czerwone buraki
  • 2 żółte buraki
  • sól morska
  • cukier
Sos:
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 kapsułka kardamonu
  • 1 goździk
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 pomarańcza
  • sól norska
Twaróg buraczany:
  • 1/4 buraka
  • 200 g twarogu
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • sól morska
  • pieprz

Buraki obrac i zetrzec osobno na bardzo cienkie plastry, posypac sola morska i cukrem i odstawic na 20 minut.
Obrac pomarańcze i wyciac filety miedzy poszczególnymi skórkami i pokroic je na mniejsze kawalki.
Obrac cwiartke buraka i zetrzec na drobnej tarce, wymieszac z twarogiem i doprawic olejem lnianym, sola i pieprzem.

W malej patelni karmelizowac  cukier, zalac winem i mieszac, az stwardnialy cukier  sie  rozpusci.
Dodac sok pomaranczowy, kardamon i gozdziki, gotowac przez kilka minut nastepnie wylowic przyprawy. Sos wlac do wysokiego naczynia i dodawac stopniowo oliwe z oliwek mieszajac za pomoca recznego blendera.
Kawalki pomaranczy wymieszac z sosem i doprawic sola morska.
Ulozyc marynowane plastry buraków na przemian na talerzach, zalac plynem i dekorowac rzezucha lub innymi ziolami.

Carpaccio podawac z twarogiem buraczanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz