- 10 ostrych pepperoni
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 250 g cukru
- 125 ml octu ryżowego (lub winnego)
- 500 ml wody
Skladniki najpierw posiekac, nastepnie wlozyc do miksera zaczynajac od pepperoni i papryki a konczac na czosnku. Wszystko zblendowac i przelozyc do duzego (min. 2 -litrowego garnka), dodac cukier, ocet ryzowy i wode. Zagotowac a nastepnie gotowac 15-20 minut ciagle mieszajac, az sos zredukuje sie o polowe.
Gotowy sos przelac do wysterylizowanych butelek.
Jesli chcemy, mozemy dodatkowo pasteryzowac godzine w temp. 130° C
Sos jest równiez doskonala baza dla innych sosów, m.in. azjatyckich, kombinowanych z sosem sojowym lub musem mirabelkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz