7 października 2019

Słodko ostry sos chili

Domowy sos chilli, słodko-ostry, aromatyczny, z naturalnych składników, bez chemii i smakuje jak chiński sos. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka minut.


Składniki:

  • 10 ostrych pepperoni
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g cukru
  • 125 ml octu ryżowego (lub winnego)
  • 500 ml wody

Skladniki najpierw posiekac, nastepnie wlozyc do miksera zaczynajac od pepperoni i papryki a konczac na czosnku. Wszystko zblendowac i przelozyc do duzego (min. 2 -litrowego garnka), dodac cukier, ocet ryzowy i wode. Zagotowac a nastepnie gotowac 15-20 minut ciagle mieszajac, az sos zredukuje sie o polowe.
Gotowy sos przelac do wysterylizowanych butelek.

Jesli chcemy, mozemy dodatkowo pasteryzowac godzine w temp. 130° C

Sos jest równiez doskonala baza dla innych sosów, m.in. azjatyckich, kombinowanych z sosem sojowym lub musem mirabelkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz