Klasyczny deser – aromatyczna panna cotta czyli „gotowana śmietana” z równie aromatycznym sosem z czarnego bzu i jabłek. Owoce czarnego bzu są nie tylko smaczne, ale i mają wiele właściwości leczniczych.
- 500 ml śmietany
- 70 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii
- 1 anyż gwiazdkowy
- skórka z ½ cytryny
- 2 płatki żelatyny
- 2 korzenne herbatniki
- kilka liści mięty
Sos z czarnego bzu:
- 2 łyżki cukru
- 200 ml soku pomarańczowego
- 500 ml soku z czarnego bzu
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1 średnie jabłko
- trochę skrobi kukurydzianej
Na umiarkowanym ogniu gotowac 10 minut smietane z cukrem, cynamonem, wanilia, anyzem i skórka cytrynowa, nastepnie usunac przyprawy i odstawic plyn do ostygniecia.
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, wycisnac i wymieszac ze smietana. Mase wlac do malych foremek, przykryc i wstawic do lodówki na co najmniej 5 godzin do zastygniecia. Nastepnie poluzowac krem goracym nozem, foremki zanurzyc krótko w goracej wodzie, a nastepnie przelozyc krem na talerz.
Osobiscie preferuje w miare miekka panna cotta, jesli wolimy bardziej stezona, nalezy dodac wiecej platków zelatyny.
Cukier karmelizowac w rondelku, dodac sok pomaranczowy i sok z czarnego bzu, skórke pomaranczowa i miód. Gotowac na najmniejszym ogniu przez 15 minut.
Przed podaniem wlac sos na talerz z panna cotta i posypac ja pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi listkami miety.
Z soku z czarnego bzu mozna zrobic cudowny drink na dlugie jesienne wieczory.
Osobiscie preferuje w miare miekka panna cotta, jesli wolimy bardziej stezona, nalezy dodac wiecej platków zelatyny.
Cukier karmelizowac w rondelku, dodac sok pomaranczowy i sok z czarnego bzu, skórke pomaranczowa i miód. Gotowac na najmniejszym ogniu przez 15 minut.
W tym czasie obrac jablko, posiekac na drobne kawaleczki i dodac do plynu. Na koniec wymieszac skrobie z odrobina soku i dodawac stopniowo do plynu az uzyskamy lekko kremowa konsystencje.
Pokruszyc herbatniki korzenne i smazyc przez chwile na patelni bez tluszczu, liscie miety drobno posiekac.
Przed podaniem wlac sos na talerz z panna cotta i posypac ja pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi listkami miety.
Z soku z czarnego bzu mozna zrobic cudowny drink na dlugie jesienne wieczory.
Wlewamy do szklanki lyzke miodu, dodajemy skórke z cytryny, 100 cl grappy i sok z czarnego bzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz