11 października 2019

Domowa panna cotta z sosem z czarnego bzu


Składniki dla 4 osób:
  • 500 ml śmietany
  • 70 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • skórka z ½ cytryny
  • 2 płatki żelatyny
  • 2 korzenne herbatniki
  • kilka liści mięty
Sos z czarnego bzu:
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 500 ml soku z czarnego bzu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 średnie jabłko
  • trochę skrobi kukurydzianej

Na umiarkowanym ogniu gotowac 10 minut smietane z cukrem, cynamonem, wanilia, anyzem i skórka cytrynowa,  nastepnie usunac przyprawy i odstawic plyn do ostygniecia.
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, wycisnac i wymieszac ze smietana. Mase wlac do malych foremek, przykryc i wstawic do lodówki na co najmniej 5 godzin do zastygniecia. Nastepnie poluzowac krem goracym nozem, foremki zanurzyc krótko w goracej wodzie, a nastepnie przelozyc krem na talerz. 
Osobiscie preferuje w miare miekka panna cotta, jesli wolimy bardziej stezona, nalezy dodac wiecej platków zelatyny.

Cukier karmelizowac w rondelku, dodac sok pomaranczowy i sok z czarnego bzu, skórke pomaranczowa i miód. Gotowac na najmniejszym ogniu przez 15 minut.
W tym czasie obrac jablko, posiekac na drobne kawaleczki i dodac do plynu. Na koniec wymieszac skrobie z odrobina soku i dodawac stopniowo do plynu az uzyskamy lekko kremowa konsystencje.
Pokruszyc herbatniki korzenne i smazyc przez chwile na patelni bez tluszczu, liscie miety drobno posiekac.

Przed podaniem wlac sos na talerz z panna cotta i posypac ja pokruszonymi herbatnikami  i posiekanymi listkami miety.

Z soku z czarnego bzu mozna zrobic cudowny drink na dlugie jesienne wieczory.
Wlewamy do szklanki lyzke miodu, dodajemy skórke z cytryny, 100 cl grappy i sok z czarnego bzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz