Nasza ulubiona zupa dyniowa zawiera owoce, głównie jabłka, ale także gruszki czy śliwki, które idealnie kombinują się z przyprawami takimi np. imbirem lub cynamonem.
W tym roku miałam ochotę na eksperymenty i zainspirowana kuchnią azjatycką przygotowałam nieco inną zupę dyniową, tym razem z mango, curry, imbirem i garam masala.
- 1/2 dyni hokkaido
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 2 mango
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 mały pęczek kolendry
- 4 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka mango w proszku (amchur)
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki Garam Masala
- 1 cm świeżego imbiru
- sól, pieprz
- 1 cytryna
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- trochę oleju z pestek dyni
- oliwa z oliwek
Do zupy uzywam najczesciej dyni hokkaido ze wzgledu na jej smak, kolor i fakt, ze mozna ja gotowac ze skórka.
Polówke dyni pokroic na kawalki, marchewki na plastry, cebule w kostke a imbir drobno posiekac. Wszystko podsmazyc na odrobinie oliwy z oliwek, po 3-4 minutach dodac bulion warzywny i gotowac na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
Dodac obrane i pokrojone na kawalki mango, mleko kokosowe, mango w proszku i curry w proszku, nastepnie wszystko zblendowac do uzyskania kremowej masy. Wazne jest, aby proszek mango dodac przed zblendowaniem, inaczej utworza sie bardzo szybko grudki, które nie rozpuszczają się. Zupe doprawic sokiem z cytryny, galka muszkatolowa, garam masala, pieprzem i sola. W zaleznosci od smaku mozna dodać troche więcej curry w proszku i regulowac konsystencje za pomocą bulionu warzywnego lub reszty mleka kokosowego i gotowac jeszcze przez chwile.
Aby zupa miala zdecydowanie owocowy smak, pokroic drugie mango na male kostki i dodac 1-2 łyzki stolowe bezposrednio do kazdego talerza.
Pestki dyni uprazyc bez tluszczu.
Podawac zupe z kostkami mango, prażonymi pestkami i drobno posiekana kolendra. Kto lubi, może dodac do smaku olej z pestek dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz