Składniki dla 5-6 osób:
- 1 kg udźca z dzika (bez kości)
- 1 pęczek warzyw do zupy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml czerwonego wina
- 500 ml wody
- 10 ziaren pieprzu
- 10 ziaren jałowca
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 papryczka chilli
- 1 pęczek liści laurowych, tymianku, rozmarynu i szałwii
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
Brukselka:
- 20 brukselek
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietany
- 1 ekologiczna pomarańcza
- 100 ml wody lub białego wina
- sól
- cukier
- gałka muszkatołowa
Pieczarki:
- 250 g brązowych pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Ananas:
W zasadzie dziczyzne mozna marynowac przed przyrzadzaniem, ja uzywam do tego maslanki, przez co mieso staje sie jeszcze bardziej delikatne.
Wymoczone mieso pokroic mieso na kawalki 8–10 cm. Warzywa oczyscic i pokroic w kostke. Rozgrzac olej slonecznikowy w duzym naczyniu zaroodpornym i podsmazyc mieso na zloty kolor ze wszystkich stron. Dodac warzywa i koncentrat pomidorowy, a po chwili czerwone wino, wodę i przyprawy i dusic przez co najmniej godzine na srednim ogniu. Co jakis czas mieso przekrecac na druga strone.
Po godzinie dodac swieze ziola i chili i dusic przez nastepne 15-30 minut, az mieso bedzie miekkie i soczyste.
Przecedzic mieso przez sito i wlozyc ponownie do garnka, zalac czystym sosem i dusic w nim jeszcze 5 minut, pod koniec ewentualnie doprawic sola i pieprzem.
Pod koniec duszenia miesa przygotowac dodatki. Oczyscic brukselke i gotowac w osolonej wodzie przez 4-5 minut, a nastepnie schlodzic pod zimna woda.
Wlac smietane do garnka i podgrzac. Wyskrobac skórke pomaranczy i wycisnac sok, dodac do podgrzewanej smietany, wlac biale wino lub wode, a nastepnie doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Wlozyc do sosu odsaczone brukselki i podgrzac.
Pieczarki wyczyscic i pokroic, smazyc na masle i oliwie z oliwek przez 3-4 minuty. Doprawic sola, pieprzem i odrobina soku z cytryny.
Obrac ananasa i pokroic na kawałki. Podgrzac maslo na patelni, az bedzie brazowe i smazyc w nim przez chwile kawalki ananasa.
Wlac smietane do garnka i podgrzac. Wyskrobac skórke pomaranczy i wycisnac sok, dodac do podgrzewanej smietany, wlac biale wino lub wode, a nastepnie doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Wlozyc do sosu odsaczone brukselki i podgrzac.
Pieczarki wyczyscic i pokroic, smazyc na masle i oliwie z oliwek przez 3-4 minuty. Doprawic sola, pieprzem i odrobina soku z cytryny.
Obrac ananasa i pokroic na kawałki. Podgrzac maslo na patelni, az bedzie brazowe i smazyc w nim przez chwile kawalki ananasa.
Mieso podawac z sosem i pieczarkami, brukselke i ananasa podac osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz