Bardzo smaczne, szybkie i łatwe danie jednogarnkowe, w tym wypadku przyrządzone w żaroodpornej foremce. Pieczone kawałki kurczaka z cebulą, czosnkiem i kolorowymi ziemniakami. Tak samo smakuje z klasycznymi ziemniakami, kolor w tym wypadku tylko dodaje potrawie walorów estetycznych.
Składniki dla 4-6 osób:- 1 kurczak (10 części)
- 1/2 kg małych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 główka czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (ok.1 łyżeczki)
- 1 cytryna
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- sól, pieprz
Rozgrzac piekarnik do 230° C.
W foremce zaroodpornej ulozyc kawalki kurczaka skórka do góry, dodac pokrojone na polówki lub cwiartki (w zaleznosci od wielkosci) ziemniaki, cwiartki cebuli, zabki czosnku (ze skórka) i cwiartki cytryny. Doprawic posiekanym rozmarynem, sola i pieprzem.
Wymieszac olej, ocet, sól i pieprz i skropic kurczaka.
Danie smakuje samodzielnie, mozna je równiez podac z zielona salata.
Wymieszac olej, ocet, sól i pieprz i skropic kurczaka.
Piec przez 50 minut lub do momentu, az kurczak sie zrumieni.
Danie smakuje samodzielnie, mozna je równiez podac z zielona salata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz