22 października 2019

Pieczony kurczak z kolorowymi ziemniakami

Bardzo smaczne, szybkie i łatwe danie jednogarnkowe, w tym wypadku przyrządzone w żaroodpornej foremce. Pieczone kawałki kurczaka z cebulą, czosnkiem i kolorowymi ziemniakami. Tak samo smakuje z klasycznymi ziemniakami, kolor w tym wypadku tylko dodaje potrawie walorów  estetycznych.

Składniki dla 4-6 osób:
  • 1 kurczak (10 części)
  • 1/2 kg małych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (ok.1 łyżeczki)
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz

Rozgrzac piekarnik do 230° C.
W foremce zaroodpornej ulozyc kawalki kurczaka  skórka  do góry, dodac pokrojone  na polówki lub cwiartki (w zaleznosci od wielkosci) ziemniaki,  cwiartki cebuli, zabki czosnku (ze skórka) i cwiartki cytryny. Doprawic posiekanym rozmarynem, sola i pieprzem.

Wymieszac olej, ocet, sól i pieprz i skropic kurczaka.
Piec przez 50 minut lub do momentu, az kurczak sie zrumieni.

Danie smakuje samodzielnie, mozna je równiez podac z zielona salata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz