9 października 2019

Panierowana papryka z serem i specjalnym sosem

Doskonała i szybka przekąska lub kolacja - panierowana papryka z serem cheddar, podana ze specjalnym ostrym sosem z lekkim owocowym akcentem, jak u Chińczyka..

Składniki dla 2 osób:
  • 2 papryki
  • 130 g sera cheddar
  • mąka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 500 ml oleju rzepakowego
Sos:
  • 2 łyżki musu  mirabelkowego*
  • 2 łyżki słodko ostrego sosu chili**
  • 2 łyżki sosu sojowego
* Przepis na mus mirabelkowy TUTAJ
** Przepis na slodko ostry sos chili TUTAJ
Papryki i ser cheddar pokroic na podobne kawalki i polaczyc. Przygotowac skladniki panierki i obtoczyc papryke w mace, jajku i bulce tartej.
Przygotowac sos mieszajac mus mirabelkowy z ostrym sosem chili i sosem sojowym.
W wysokim naczyniu lub woku smazyc papryke na glebokim tluszczu, obrócic po 2–3 minutach gdy nabierze zlotego koloru i smazyc nastepne 2-3 minuty - tyle potrzeba do stopienia sera. 
Panierowana papryke podawac z sosem.
6 DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz