14 października 2019

Pieczone bataty nadziewane grzybami i fasolą

Pieczone słodkie ziemniaki z czerwoną fasolą i grzybami. Na nadzienie szczególnie nadają się pieczarki, borowiki lub kurki smażone na maśle, w occie balsamicznym i miodzie. Do tego ziołowy dip z kwaśnej śmietany ze świeżymi ziołami i dymką lub szczypiorkiem.

Składniki dla 2 osób:
  • 2 bataty
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 300 g grzybów (np. pieczarki,, borowiki, kurki)
  • 1 cebula
  • masło
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
Ziołowy dip:
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • dowolne zioła
  • 1 dymka

Rozgrzac piekarnik do 160° C.
Wlac olej do miski,  posolic i wysmarowac nim ziemniaki. Piec bataty w folii przez około 40 minut. 
W miedzyczasie oczyscic grzyby i podzielic  na cwiartki. jesli dodajemy cebule pokroic ja w kostke. Na patelni usmazyc grzyby (i ewentualnie cebule) z maslem, sola i pieprzem. Odcedzic fasole i dodac do grzybów razem z octem balsamicznym i miodem. Dusic jeszcze przez chwile. 
Wymieszac kwasna smietane z sokiem z cytryny, sola i pieprzem, doprawic ziolami.
Wyjac bataty z piekarnika, przekroic wzdluz i wypelnic mieszanka grzybowo-fasolowa. 

Podawac z dowolna salata i z ziolowym dipem, posypane pokrojona dymka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz