Składniki dla 2 osób:
- 2 bataty
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 300 g grzybów (np. pieczarki,, borowiki, kurki)
- 1 cebula
- masło
- ½ puszki czerwonej fasoli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Ziołowy dip:
Rozgrzac piekarnik do 160° C.
Wlac olej do miski, posolic i wysmarowac nim ziemniaki. Piec bataty w folii przez około 40 minut.
W miedzyczasie oczyscic grzyby i podzielic na cwiartki. jesli dodajemy cebule pokroic ja w kostke. Na patelni usmazyc grzyby (i ewentualnie cebule) z maslem, sola i pieprzem. Odcedzic fasole i dodac do grzybów razem z octem balsamicznym i miodem. Dusic jeszcze przez chwile.
Podawac z dowolna salata i z ziolowym dipem, posypane pokrojona dymka.
W miedzyczasie oczyscic grzyby i podzielic na cwiartki. jesli dodajemy cebule pokroic ja w kostke. Na patelni usmazyc grzyby (i ewentualnie cebule) z maslem, sola i pieprzem. Odcedzic fasole i dodac do grzybów razem z octem balsamicznym i miodem. Dusic jeszcze przez chwile.
Wymieszac kwasna smietane z sokiem z cytryny, sola i pieprzem, doprawic ziolami.
Wyjac bataty z piekarnika, przekroic wzdluz i wypelnic mieszanka grzybowo-fasolowa.
Podawac z dowolna salata i z ziolowym dipem, posypane pokrojona dymka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz