3 października 2019

Mus mirabelkowy z piekarnika

Mimo że sezon mirabelkowy się skończył, warto poznać przepis na mus mirabelkowy,  który jest składnikiem wielu przepisów na inne potrawy. W przeciwieństwie do tradycyjnej metody mus z piekarnika jest bardziej aromatyczny i nie wymaga tyle cukru, co powidła.



Składniki:

  • 2 kg mirabelek
  • 700 g cukru
  • 150 ml wody
  • wanilia (opcjonalnie)
  • cynamon (opcjonalnie)

Z mirabelek nie potrzeba usuwac pestek, gdyz mus przecedzamy  pod koniec przez sito. Wystarczy je umyc i wyszypulkowac, nastepnie wlozyc do glebokiej brytfanny, wsypac cukier i wlac wode do  brytfanny, aby owoce nie przypalily sie na dnie.
Piec na srodkowej szynie w temp. 150° C co najmniej 6 godzin, mieszajac co godzine.
Na poczatku mirabelki wydzielaja duza ilosc soku, nastepnie ich skórka sie marszczy, woda odparowuje tworzac z miazszu mus. Mus z czasem gestnieje, staje  sie ciemniejszy a jego ilosc redukuje  sie stopniowo.
Gdy mus jest gotowy nalezy go przecedzic przez sito mieszajac drewniana lyzka. Jesli trzeba, dodac jeszcze cukru i wstawic ponownie do piekarnika na pól godziny. Nastepnie wlac do wysterylizowanych sloików i pasteryzowac przez godzine w piekarniku w temp. 130° C.

Domowy mus mirabelkowy z piekarnika to jedno z najlepszych smarowidel do pieczywa. Dobrze komponuje sie z serem, moze byc dodatkiem do sosów i domowego ketchupu lub nadzieniem do ciasta. Doskonale smakuje z dodatkami typu wanilia lub cynamon. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz