- 2 kg mirabelek
- 700 g cukru
- 150 ml wody
- wanilia (opcjonalnie)
- cynamon (opcjonalnie)
Z mirabelek nie potrzeba usuwac pestek, gdyz mus przecedzamy pod koniec przez sito. Wystarczy je umyc i wyszypulkowac, nastepnie wlozyc do glebokiej brytfanny, wsypac cukier i wlac wode do brytfanny, aby owoce nie przypalily sie na dnie.
Piec na srodkowej szynie w temp. 150° C co najmniej 6 godzin, mieszajac co godzine.
Domowy mus mirabelkowy z piekarnika to jedno z najlepszych smarowidel do pieczywa. Dobrze komponuje sie z serem, moze byc dodatkiem do sosów i domowego ketchupu lub nadzieniem do ciasta. Doskonale smakuje z dodatkami typu wanilia lub cynamon.
Na poczatku mirabelki wydzielaja duza ilosc soku, nastepnie ich skórka sie marszczy, woda odparowuje tworzac z miazszu mus. Mus z czasem gestnieje, staje sie ciemniejszy a jego ilosc redukuje sie stopniowo.
Gdy mus jest gotowy nalezy go przecedzic przez sito mieszajac drewniana lyzka. Jesli trzeba, dodac jeszcze cukru i wstawic ponownie do piekarnika na pól godziny. Nastepnie wlac do wysterylizowanych sloików i pasteryzowac przez godzine w piekarniku w temp. 130° C.
Domowy mus mirabelkowy z piekarnika to jedno z najlepszych smarowidel do pieczywa. Dobrze komponuje sie z serem, moze byc dodatkiem do sosów i domowego ketchupu lub nadzieniem do ciasta. Doskonale smakuje z dodatkami typu wanilia lub cynamon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz