25 października 2019

Warzywne placki i puree z marchwi

Ta wersja placków warzywnych najbardziej smakuje mojej rodzinie. Mało mąki, dużo warzyw i aromatycznych przypraw – to jej sekret.

Składniki na 8-10 sztuk:
  • 1 średni ziemniak
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 mała bulwa włoskiego kopru
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • ½ brokułu
  • 3 dymki
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 ekologiczna cytryna
  • sól, pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • olej słonecznikowy
  • oliwa z oliwek
Puree marchewkowe:
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 200 ml soku z marchwi
  • trochę wody
  • 1 kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 1 papryczka chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Obrac i ugotowac ziemniaki, a nastepnie wlozyc je do miski i zmiazdzyc. Oczyscic warzywa, w razie potrzeby obrac.. Pokroic koper wloski, marchewke, cukinie i dymke na cienkie plasterki, podzielic brokuly na male rózyczki i przepolowic.
Dodac przygotowane warzywa do ziemniaków, nastepnie jajka i make ziemniaczana.  Doprawic cukrem, galka muszkatolowa, kurkuma i skórka z cytryny, a nastepnie dobrze zagniesc. Uformowac z masy plaskie klopsiki lub talary. 
Rozgrzac oliwe i olej slonecznikowy na patelni i smazyc placki az spód stanie sie brazowy i stabilny. Przekrecic na druga strone, zmniejszyc ogien i smazyc przez nastepne 5-6 minut. Mozna dodac ziola i czosnek do patelni dla uzyskania lepszego smaku.


Placki doskonale smakuja z marchewkowym puree.
Obrac marchewki i imbir i pokroic w plastry. Wlozyc do rondla z sokiem z marchwi, chili i odrobina wody i gotowac do miekkosci. Odcedzic i zebrac płyn. Usunac imbir i chili. Zblendowac marchewke dodajac sukcesywnie plyn w którym sie gotowala, az nabierze kremowej konsystencji. Doprawić puree galka muszkatołową, sola i pieprzem.

Wyjac placki z patelni, odtłuscic je na papierze kuchennym i podac z marchewkowym puree. Kto lubi, moze posypac wszystko posiekana natka pietruszki.

Placki smakuja równiez na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz