Ta wersja placków warzywnych najbardziej smakuje mojej rodzinie. Mało mąki, dużo warzyw i aromatycznych przypraw – to jej sekret.
- 1 średni ziemniak
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 mała bulwa włoskiego kopru
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- ½ brokułu
- 3 dymki
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 1 ekologiczna cytryna
- sól, pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
- olej słonecznikowy
- oliwa z oliwek
Puree marchewkowe:
- 4 średniej wielkości marchewki
- 200 ml soku z marchwi
- trochę wody
- 1 kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
- 1 papryczka chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Obrac i ugotowac ziemniaki, a nastepnie wlozyc je do miski i zmiazdzyc. Oczyscic warzywa, w razie potrzeby obrac.. Pokroic koper wloski, marchewke, cukinie i dymke na cienkie plasterki, podzielic brokuly na male rózyczki i przepolowic.
Dodac przygotowane warzywa do ziemniaków, nastepnie jajka i make ziemniaczana. Doprawic cukrem, galka muszkatolowa, kurkuma i skórka z cytryny, a nastepnie dobrze zagniesc. Uformowac z masy plaskie klopsiki lub talary.
Rozgrzac oliwe i olej slonecznikowy na patelni i smazyc placki az spód stanie sie brazowy i stabilny. Przekrecic na druga strone, zmniejszyc ogien i smazyc przez nastepne 5-6 minut. Mozna dodac ziola i czosnek do patelni dla uzyskania lepszego smaku.
Placki doskonale smakuja z marchewkowym puree.
Rozgrzac oliwe i olej slonecznikowy na patelni i smazyc placki az spód stanie sie brazowy i stabilny. Przekrecic na druga strone, zmniejszyc ogien i smazyc przez nastepne 5-6 minut. Mozna dodac ziola i czosnek do patelni dla uzyskania lepszego smaku.
Placki doskonale smakuja z marchewkowym puree.
Obrac marchewki i imbir i pokroic w plastry. Wlozyc do rondla z sokiem z marchwi, chili i odrobina wody i gotowac do miekkosci. Odcedzic i zebrac płyn. Usunac imbir i chili. Zblendowac marchewke dodajac sukcesywnie plyn w którym sie gotowala, az nabierze kremowej konsystencji. Doprawić puree galka muszkatołową, sola i pieprzem.
Wyjac placki z patelni, odtłuscic je na papierze kuchennym i podac z marchewkowym puree. Kto lubi, moze posypac wszystko posiekana natka pietruszki.
Wyjac placki z patelni, odtłuscic je na papierze kuchennym i podac z marchewkowym puree. Kto lubi, moze posypac wszystko posiekana natka pietruszki.
Placki smakuja równiez na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz