Składniki:
- 100 ml niesłodzonego mleka sojowego
- 200 ml oleju słonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
- szczypta chili w proszku
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku albo zielone pędy czosnku
- szczypta cukru
Obrac i posiekac czosnek lub pedy czosnku. Umiescic wszystkie skladniki oprócz oleju w pojemniku i zblendowac za pomoca recznego miksera. Nastepnie stopniowo dodawac niewielka ilosc oleju, az masa zgestnieje, wtedy dodac jednorazowo wieksza ilosc oleju. Na koniec masa powinna miec kremowa konsystencje. Majonez doprawic ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny, sola i chili.
Majonez przyrzadzony z takimi skladnikami nadaje sie równiez dla wegetarian.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz