20 kwietnia 2020

Frytki z awokado

Frytki z warzyw są nie tylko bardzo smaczne, ale także znacznie zdrowsze, jeśli upieczemy je w piekarniku zamiast smażyć w głębokim tłuszczu. Moje ulubione to frytki z awokado. W ciągu 30 minut można przygotować bardzo smaczną przekąskę.


Składniki na 2 porcje:
  • 3 awokado (dojrzałe, ale niezbyt miękkie)
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej lub panko
  • 100 g mąki
  • sól pieprz
  • mieszanka przypraw ( sól morska, cukier trzcinowy, słodka papryka, mąka musztardowa, czarny pieprz, cebula, czosnek, wędzona papryka, seler, wędzone jalapeno)

Wydrazyc polówki awokado ze skórki i usunac pestke.
Polówki awokado pociac na cztery podluzne czesci o mniej wiecej tej samej szerokosci. Przygotowac panierke: 
- make zmieszana z 2 lyzkami mieszanki przypraw
- jajka
- panko lub bulke tarta (opcjonalnie zmieszana z odrobina mieszanki przypraw.
Przed  panierowaniem kawalki awokado lekko posolic, obtoczyc w mace, jajku i panierce, nastepnie ulozyc na blasze wylozonej ewentualnie papierem do pieczenia. Piec w temp. 220° C ok. 18 minut, po 9 minutach przekrecic na druga strone.

Gdy frytki nabiora zlotego koloru wyjac z piekarnika, odczekac 3-4 minuty i podawac z sosem lub dipem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz