Składniki na 2 porcje:
- 3 awokado (dojrzałe, ale niezbyt miękkie)
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej lub panko
- 100 g mąki
- sól pieprz
- mieszanka przypraw ( sól morska, cukier trzcinowy, słodka papryka, mąka musztardowa, czarny pieprz, cebula, czosnek, wędzona papryka, seler, wędzone jalapeno)
Wydrazyc polówki awokado ze skórki i usunac pestke.
Polówki awokado pociac na cztery podluzne czesci o mniej wiecej tej samej szerokosci. Przygotowac panierke:
- make zmieszana z 2 lyzkami mieszanki przypraw
- jajka
- panko lub bulke tarta (opcjonalnie zmieszana z odrobina mieszanki przypraw.
Przed panierowaniem kawalki awokado lekko posolic, obtoczyc w mace, jajku i panierce, nastepnie ulozyc na blasze wylozonej ewentualnie papierem do pieczenia. Piec w temp. 220° C ok. 18 minut, po 9 minutach przekrecic na druga strone.
Gdy frytki nabiora zlotego koloru wyjac z piekarnika, odczekac 3-4 minuty i podawac z sosem lub dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz