Składniki dla 4 osób:
- 4 udka kurczaka
- 2 łyżki przyprawy tandoori lub harissa*
- 1 łyżka miodu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 2 łyżki prażonego sezamu
- 2 gałązki świeżej kolendry
- sól, pieprz
Warzywa:
- 500 g świeżego szpinaku
- 4 pomidory
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g blanszowanych migdałów
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
*Zamiast gotowej przyprawy tandoori lub harissa polecam wlasna, domowa mieszanke.
Przepis na tandoori mozna znalezc TUTAJ
Podstawowy przepis na harisse:
• 10 – 12 suszonych papryczek chilli
• 1 łyżeczka nasion kolendry
• 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki soli
• 4 do 6 łyżek oliwy z oliwek
• opcjonalnie - 2 łyżki słodkiej papryki
Usuwamy szypulki i nasiona z papryczek i moczymy je w cieplej wodzie ok. 30 minut, az zmiekna. Prazymy na patelni przez kilka minut nasiona kolendry i kuminu, następnie rozcieramy je na proszek.
Rozgniatamy czosnek z sola, dodajemy odsaczone chilli i rozcieramy mieszanke, az bedzie gladka, najlepiej mikserem lub blenderem.
Dodajemy reszte przypraw i stopniowo mieszamy z oliwa. Przechowujemy w szczelnie zamknietym sloiku do 3 tygodni. Mozna zalac powierzchnie harissy odrobina oliwy z oliwek.
Aby uzyskać mniej ostrą harisse, należy użyc tylko 5-6 papryczek chilli oraz dodac 2 grillowane czerwone papryki, bez skóry i nasion (lub / i 2 lyzeczki wedzonej, zmielonej papryki). Rozgniesc na mase czerwone papryki (zblendować) i polaczyc z innymi skladnikami.
Do tego dania nie nadaje się piers z kurczaka. Po upieczeniu poszarpane mieso jest zbyt twarde i suche. udka kurczaka sa optymalnym wyborem.
Rozgrzac piekarnik do 180° C. Przygotowac marynate do miesa - wycisnac cytryne i wymieszac z oliwa z oliwek, tandoori i miodem. Doprawic sola i pieprzem.
Umiescic udka w brytfannie i posmarowac polowa marynaty, a następnie piec w piekarniku przez 45-60 minut. Mieso powinno byc miekkie i latwe do oderwania od kosci. W razie potrzeby przedluzyc czas pieczenia. Jezeli udka sa w piekarniku przez ponad 60 minut, zmniejszyc temperature do 160° C.
Wyjac udka z piekarnika i poszarpac mieso na kawalki lacznie z chrupiaca skórka. Najlepiej zrobic to za pomoca dwóch widelców. Nastepnie wymieszac mieso z sezamem i pozostala marynata oraz posiekana kolendra. W razie potrzeby mozna jeszcze doprawic odrobina soku z cytryny i sola.
Przygotowac szpinak, pomidory pokroic w kostkę, drobno posiekac cebule i czosnek. Posiekac migdaly i piec przez ok. 15 min. w temp. 140° C.
Rozgrzc oliwe z oliwek na duzej patelni, dodac cebule i smazyc na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie dodac czosnek, migdaly i pomidory, trochę miodu i soli i smazyc na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Stopniowo dodawac szpinak i mieszac z warzywami. Kazda porcje smazyc przez 1-2 minuty i doprawic sola i pieprzem.
Na porcje warzyw ulozyc porcje szarpanego kurczaka i skropic odrobina oliwy z oliwek.
Danie Dnia na Smakerze 17.05.2020 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz