9 kwietnia 2020

Marynowana cebula

Czerwona cebula marynowana w winie to doskonały dodatek do wielu dań, przekąsek, kanapek i sałatek.


Składniki:

  • 3 średniej wielkości czerwone cebule
  • 60 ml łagodnego octu z czerwonego wina
  • 120 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka drobnej soli


Podgrzac ocet, wode, cukier i sól w garnku do rozpuszczenia soli i cukru. Odstawic do ostygniecia i w tym czasie obrac cebule i pokroic w cienkie plasterki. Wlozyc cebule do szczelnie zamykajacego sie sloika i zalac letnia zalewa octowa. Odstawic do naciagniecia na kilka godzin, najlepiej przez noc.

Marynowana cebula smakuje nie tylko do hamburgerów, ale i do salatek, kanapek i innych przekasek. W szczelnie zakreconym sloiku przechowuje sie jakis czas w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz