16 kwietnia 2020

Domowe burgery z boczniakami

Smaczne wegańskie burgery, które zadowolą również miłośników mięsa. Zamiast mięsa użyłam „szarpanych” boczniaków, przyrządzonych na ostro z wędzonym smakiem.
W przepisie znalazły się również dwa składniki, które można wykorzystać również w innych daniach: cebula marynowana w occie, która pasuje nie tylko do burgera, ale także do sałatek, kanapek i innych przekąsek oraz domowy, bardzo smaczny wegański majonez bez jajek. To świetna alternatywa dla osób, które niechętnie stosują surowe jajka w potrawach.
Oczywiście burgery z majonezem ze sklepu i surową cebulą można przygotować szybciej, ale nawet przyrządzenie domowych składników nie zajmie dużo więcej czasu, a efekt będzie znacznie lepszy.


Składniki na 4 burgery:
  • 6 średnich boczniaków
  • 4 (wegańskie) bułki do hamburgerów 
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu BBQ o smaku wędzonym 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonego chili w proszku
  • trochę soku z cytryny
  • garść roszpunki lub innej sałaty
  • 2 pomidory (opcjonalnie)
  • cebula marynowana *
  • wegański majonez **
  • oliwa z oliwek
  • biały ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Dzien wczesniej przygotowujemy *marynowana cebule
Składniki:

3 średniej wielkości czerwone cebule
60 ml łagodnego octu z czerwonego wina
120 ml wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka drobnej soli
Podgrzac ocet, wode, cukier i sól w garnku do rozpuszczenia soli i cukru. Odstawic do ostygniecia i w tym czasie obrac cebule i pokroic w cienkie plasterki. Wlozyc cebule do szczelnie zamykajacego sie sloika i zalac letnia zalewa octowa. Odstawic do naciagniecia na kilka godzin, najlepiej przez noc.
Marynowana cebula smakuje nie tylko do hamburgerów, ale i do salatek, kanapek i innych przekasek. W szczelnie zakreconym sloiku przechowuje sie jakis czas w lodówce.

Rozgrzac piekarnik do 160° C.  Wyczyscic grzyby, umiescic na blasze do pieczenia i wymieszac z odrobina oliwy z oliwek, polowa papryki i chili w proszku i szczypta soli. Piec grzyby w piekarniku przez 30 minut, wyjac i lekko ostudzic.
Zamiast w piekarniku mozna grillowac grzyby z maka, proszkiem lub trocinami do wedzenia, wtedy mozna obejsc sie bez przypraw o wedzonym smaku.

W czasie gdy pieczemy lub grillujemy grzyby, przygotowac **weganski majonez.
Składniki:
100 ml niesłodzonego mleka sojowego
200 ml oleju słonecznikowego, rzepakowego lub z pestek  winogron
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka białego octu balsamicznego
szczypta chili w proszku
szczypta soli
1 ząbek czosnku albo zielone pędy czosnku
szczypta cukru
Obrac i posiekac czosnek lub pedy czosnku. Umiescic wszystkie skladniki oprócz oleju w pojemniku i zblendowac za pomoca recznego miksera. Nastepnie powoli dodawac stopniowo niewielka ilosc oleju, az masa zgestnieje, wtedy dodac jednorazowo wieksza ilosc oleju. Na koniec masa powinna miec kremowa konsystencje. Majonez doprawic ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny, sola i chili.

Gdy upieczone grzyby lekko wystygna, "poszarpac" je dwoma widelcami w cienkie paski w nastepujący sposób: najpierw nakluc kapelusz grzyba widelcem, nastepnie pociagnac drugi widelec wzdluz lodygi i na koniec splaszczyc widelcem kapelusz. W ten sposób "poszarpac" wszystkie grzyby.
Obrac i posiekac czosnek. Rozgrzac oliwe na patelni i smazyc przez chwile grzyby,  dodac sos BBQ, sok z cytryny, posiekany czosnek i sól, papryke w proszku i chili. Kto lubi moze dodac odrobine syropu klonowego, dzieki temu grzyby beda karmelizowane.

Umyc salate, lekko skropic oliwa z oliwek, octem balsamicznym i wymieszac. Pokroic pomidory w plasterki, przekroic bulki na pól i przyrumienic na patelni bez tluszczu lub upiec w tosterze. Posmarowac bulki majonezem, ulozyc na nich salate a nastepnie grzyby. Na grzybach ulozyc marynowana cebule i plastry pomidorów, ewentualnie doprawic proszkiem chili i przykryc burgera druga polówka bulki.

Podawac bezposrednio po przygotowaniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz