Taki omlet nadaje się na śniadanie, kolację albo na pożywną przekąskę między posiłkami. Przygotowałam go na grillu, ale oczywiście równie dobrze smakuje, gdy usmażymy go klasycznie na patelni.
- 8 jajek
- 5 grubych plastrów bekonu
- 4 plastry sera cheddar
- 1 pomidor
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 dymka
Do tego omleta uzylam patelni zeliwnej o srednicy 25 cm. Wytrawne omlety z grilla maja wyjatkowy smak, ale mozne je oczywiscie usmazyc klasycznie na patelni.
Pomidory pokroic w drobna kostke, jajka ubic widelcem i doprawic sola i pieprzem, zmieszac z pomidorami.
W tym czasie grillowac plasty boczku az beda chrupiace, wyjac z patelni i umiescic na papierowym reczniku, aby wchlonal zbedny tluszcz.
Jajka z pomidorami grillowac na tej samej patelni z tluszczem po boczku, uwazajac aby temperatura nie przekraczalo 140° C. Grilla przykryc pokrywka, aby nie stal sie zbyt goracy, poza tym w ten sposób jajka scinaja sie szybciej. Po ok. 10 minutach ulozyc na polowie omleta ser i plastry boczku, i przykryc je druga polowa.
Pod zamknieta pokrywa grillowac jeszcze ok. 2 min.
Gotowego omleta pokroic na kawalki i posypac posiekana dymka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz