24 kwietnia 2020

Omlet z pomidorami, serem i bekonem

Taki omlet nadaje się na śniadanie, kolację albo na pożywną przekąskę między posiłkami. Przygotowałam go na grillu, ale oczywiście równie dobrze smakuje, gdy usmażymy go klasycznie na patelni.


Składniki na 1 omleta:
  • 8 jajek
  • 5 grubych plastrów bekonu
  • 4 plastry sera cheddar
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 dymka

Do tego omleta uzylam patelni zeliwnej o srednicy 25 cm. Wytrawne omlety z grilla maja wyjatkowy smak, ale mozne je oczywiscie usmazyc klasycznie na patelni.
Pomidory pokroic w drobna kostke, jajka ubic widelcem i doprawic sola i pieprzem, zmieszac z pomidorami. 
W tym czasie grillowac plasty boczku az beda chrupiace, wyjac z patelni i umiescic na papierowym reczniku, aby wchlonal zbedny tluszcz.
Jajka z pomidorami grillowac na tej samej patelni z tluszczem po boczku, uwazajac aby temperatura nie przekraczalo 140° C. Grilla przykryc pokrywka, aby nie stal sie zbyt goracy, poza tym w ten sposób jajka scinaja sie szybciej. Po ok. 10 minutach ulozyc na polowie omleta ser i plastry boczku, i przykryc je druga polowa.
Pod zamknieta pokrywa grillowac jeszcze ok. 2 min.

Gotowego omleta pokroic na kawalki i posypac posiekana dymka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz