Bardzo smaczne i proste chlebki nadziewane kurczakiem, warzywami i pikantnym serem. Taki chleb nie potrzebuje już żadnych dodatków.
- 250 g zwykłej mąki
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 dymka
Nadzienie:
- olej do smażenia
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- natka pietruszki
- chili
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki
- 125 ml chudego mleka
- 250 g gotowanej piersi z kurczaka
- tarty ser np. cheddar
- natka pietruszki
Wymieszac wszystkie skladniki ciasta z wyjatkiem dymki az do uzyskania gladkiego, wilgotnego ciasta.
Dodac posiekana dymke, dokladnie wymieszac, przykryc folia spozywcza lub sciereczka i odstawic na 60-90 min.
W tym czasie podsmazyc na oleju lub masle drobno posiekana cebule, dodac bardzo drobno posiekana marchewke i natke pietruszki, doprawic przyprawami i wszystko dokladnie wymieszac. Nastepnie dodac make, wymieszac, dolac mleko i drobno pokrojone kawalki gotowanego kurczaka. Wszystko dokladnie wymieszac i dusic na wolnym ogniu do momentu, az caly plyn wyparuje i pozostanie gesta masa nadzienia. Odstawic do ostygniecia.
Dodac posiekana dymke, dokladnie wymieszac, przykryc folia spozywcza lub sciereczka i odstawic na 60-90 min.
W tym czasie podsmazyc na oleju lub masle drobno posiekana cebule, dodac bardzo drobno posiekana marchewke i natke pietruszki, doprawic przyprawami i wszystko dokladnie wymieszac. Nastepnie dodac make, wymieszac, dolac mleko i drobno pokrojone kawalki gotowanego kurczaka. Wszystko dokladnie wymieszac i dusic na wolnym ogniu do momentu, az caly plyn wyparuje i pozostanie gesta masa nadzienia. Odstawic do ostygniecia.
Gdy ciasto powiekszy swoja objetosc, wylozyc je na deske posypana maka, wyrobic kule, podzielic ja na 6 równych czesi i z kazdej czesci uformowac kulke. Kulki walkowac do uzyskania owalnej formy.
W kazdej czesci ciasta wyciac najlepiej nozykiem do pizzy lub nozem owalne wglebienia ok. 1 cm od brzegu, z obydwu stron, tak jak widac na zdjeciu.
Srodkowa czesc wylozyc zimnym nadzieniem a nastepnie przelozyc kazda czesc wycietego brzegu na przeciwna strone tworzac w ten sposób "lódeczke" wypelniona nadzieniem.
Chlebki przelozyc na blache do pieczenia wysmarowana maslem, nadzienie posypac startym serem i natka pietruszki. Piec w temp. 220° C ok. 20 minut do uzyskania zlotego koloru ciasta.
Wyjac chlebki do ostygniecia.
Najlepiej spozywac jeszcze cieple, wtedy ciasto jest niezwykle puszyste.
Danie Dnia na Smakerze 06.05.2020 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz