6 kwietnia 2020

Chlebki nadziewane kurczakiem i warzywami

Bardzo smaczne i proste chlebki nadziewane kurczakiem, warzywami i pikantnym serem. Taki chleb nie potrzebuje już żadnych dodatków.


Składniki na 6 chlebków:
  • 250 g zwykłej mąki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 dymka
Nadzienie:
  • olej do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • natka pietruszki
  • chili
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 125 ml chudego mleka
  • 250 g gotowanej piersi z kurczaka
  • tarty ser  np. cheddar
  • natka pietruszki

Wymieszac wszystkie skladniki ciasta z wyjatkiem dymki az do uzyskania gladkiego, wilgotnego ciasta. 
Dodac posiekana dymke, dokladnie wymieszac, przykryc folia spozywcza lub sciereczka i odstawic na 60-90 min.


W tym czasie podsmazyc na oleju lub masle drobno posiekana cebule, dodac bardzo drobno posiekana marchewke i natke pietruszki, doprawic przyprawami i wszystko dokladnie wymieszac. Nastepnie dodac make, wymieszac, dolac mleko i drobno pokrojone kawalki gotowanego kurczaka. Wszystko dokladnie wymieszac i dusic na wolnym ogniu do momentu, az caly plyn wyparuje i pozostanie gesta masa nadzienia. Odstawic do ostygniecia.

Gdy ciasto powiekszy swoja objetosc, wylozyc je na deske posypana maka, wyrobic kule, podzielic ja na 6 równych czesi i z kazdej czesci uformowac kulke. Kulki walkowac do uzyskania owalnej formy.

W kazdej czesci ciasta wyciac najlepiej nozykiem do pizzy lub nozem owalne wglebienia ok. 1 cm od brzegu, z obydwu stron, tak jak widac na zdjeciu.
Srodkowa czesc wylozyc zimnym nadzieniem a nastepnie przelozyc kazda czesc wycietego brzegu na przeciwna strone tworzac w ten sposób "lódeczke" wypelniona nadzieniem.
Chlebki przelozyc na blache do pieczenia wysmarowana maslem, nadzienie posypac startym serem i natka pietruszki. Piec w temp. 220° C ok. 20 minut do uzyskania zlotego koloru ciasta.

Wyjac chlebki do ostygniecia.

Najlepiej spozywac jeszcze cieple, wtedy ciasto jest niezwykle puszyste. 

Danie Dnia na Smakerze  06.05.2020 TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz