1 kwietnia 2020

Sałatka ryżowa z ananasem i warzywami

Sezon na szparagi i rabarbar w pełni, więc czas na sałatkę ryżową z pikantnym ananasem, rabarbarem, zielonymi szparagami i boczniakami. Do tego rabarbarowy winegret, prażone orzeszki piniowe i świeża mięta. Ta kompozycja smakowa sprawdziła się już wiele lat temu i stale poracamy do niej, gdy pojawiają się pierwsze szparagi i rabarbar.


Składniki na 5 porcji:
  • 4 filiżanki ryżu basmati
  • 4 plastry imbiru
  • 1/2 ananasa
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 2  łodygi rabarbaru
  • 10 średnich boczniaków
  • 6 łodyg zielonych szparagów
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek świeżej mięty
Rabarbarowy sos winegret:
  • 1/2 l soku z rabarbaru
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Umyc ryz i zagotowac z taka sama ilościa wody, odrobina soli i plasterkami imbiru. Po wrzeniu zmniejszyc temperature do najnizszego ustawienia i gotowac az do calkowitego wyparowania wody.
Rabarbar pokroic na spore kawalki, szparagi obrac w dolnej czesci i równiez pokroic. Nastepnie pokroic ananasa i boczniaki. Orzeszki piniowe uprazyc na patelni bez tluszczu.
Zmiazdzyc w mozdzierzu  2 rodzaje pieprzu, ziele angielskie i wszystko wymieszac.
Rozgrzac oliwe z oliwek z odrobina masla w 3 patelniach. W pierwszej patelni usmazyc kawalki ananasa az ich  krawedzie beda lekko brazowe przy czam posypac ananasy mieszanka pieprzu i odrobina cukru.
W drugiej patelni smazyc szparagi, po ok. 2 minutach dodac rabarbar i smazyc przez nastepne 2 minuty,  posolic i posypac odrobina cukru.
Na trzeciej patelni usmazyc boczniaki, posolic, mozna do nich dodac pokrojone zielone "listki" mlodego czosnku, jesli mamy pod reka.
Podgrzac sok z rabarbaru i gotujac zredukowac jego ilosc do ok. 6 lyzek (z 0,5 l soku). Osudzic i wymieszac z olejem orzechowym. W razie potrzeby dodac do smaku sól i cukier.

Ryz przelozyc na duzy talerz, dodac do niego wszystkie usmazone skladniki i wymieszac z sosem winegret. Posypac orzeszkami piniowymi.

Przed podaniem posypac posiekana swieza mieta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz