17 czerwca 2020

Marynowane skórki arbuza

Niewiele osób wie, że skórki arbuza są nie tylko jadalne i bardzo zdrowe, ale także należą do popularnych przysmaków kuchni amerykańskiej. Marynowane na pikantno-słodko są doskonałą przystawką, gotowane w lukrze smakują lepiej niż cukierki. Moja rodzina uwielbia słodko-kwaśno-pikantne skórki z aromatycznymi przyprawami i różowym pieprzem.


Składniki na 4 słoiki á 400 ml:
  • 1½ kg skórek arbuza
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki różowego pieprzu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 kawałek imbiru (4 cm)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 nasiona kardamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 kg cukru (ewentualnie mniej)
  • 500 ml octu (jabłkowego lub winnego białego)
  • 250 ml wody

Wycinajac miazsz  arbuza pozostawic przy skórce warstwe czerwonego miazszu  o grubosci ok. 1 cm. Za pomoca obieraczki usunac zielona zewnetrzna skórke i pokroic kawalki  w male kostki i wymieszac z 3 lyzkami soli. Odstawic na noc. 
Następnego dnia wlozyc kostki do durszlaka i splukac sól zimna woda. Umiescic w rondlu i zalac swieza  wodą. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu przez 15 minut.
Obrac imbir i pokroic w cienkie plasterki. Zeskrobac drobno skórke cytryny. Kardamon zmiazdzyc w mozdzierzu.
Podgrzac ocet z cukrem i woda.. Dodac plasterki imbiru, skórke cytryny i przyprawy. Gotowac przez 5 minut a nastepnie zmniejszyc ogień i dodac skórki arbuza i gotowac na malym ogniu przez 45–50 min. az beda szkliste.
Przelac skórki wraz z goraca zalewa do sloików, natychmiast je zakrecic i odstawic  do ostygniecia  do góry nogami.

Marynowane skórki smakuja wprawdzie od razu, ale swój pelny aromat osiagaja po 1-2 tyg i przechowuja  sie w sloiku przez nastepnych 6 miesiecy, pasteryzowane przez 15 min. w temp. 100°C  przechowuja sie rok. 

Smakuja do ryb, miesa, wedzonej szynki, do kanapek, do grilla, jako osobna przekaska. 

Danie dnia na Smakerze 12.07.2020  TUTAJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz