Niewiele osób wie, że skórki arbuza są nie tylko jadalne i bardzo zdrowe, ale także należą do popularnych przysmaków kuchni amerykańskiej. Marynowane na pikantno-słodko są doskonałą przystawką, gotowane w lukrze smakują lepiej niż cukierki. Moja rodzina uwielbia słodko-kwaśno-pikantne skórki z aromatycznymi przyprawami i różowym pieprzem.
- 1½ kg skórek arbuza
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki różowego pieprzu
- 2 laski cynamonu
- 1 kawałek imbiru (4 cm)
- 2 gwiazdki anyżu
- 4 nasiona kardamonu
- skórka z 1 cytryny
- 1 kg cukru (ewentualnie mniej)
- 500 ml octu (jabłkowego lub winnego białego)
- 250 ml wody
Wycinajac miazsz arbuza pozostawic przy skórce warstwe czerwonego miazszu o grubosci ok. 1 cm. Za pomoca obieraczki usunac zielona zewnetrzna skórke i pokroic kawalki w male kostki i wymieszac z 3 lyzkami soli. Odstawic na noc.
Następnego dnia wlozyc kostki do durszlaka i splukac sól zimna woda. Umiescic w rondlu i zalac swieza wodą. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu przez 15 minut.
Następnego dnia wlozyc kostki do durszlaka i splukac sól zimna woda. Umiescic w rondlu i zalac swieza wodą. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu przez 15 minut.
Obrac imbir i pokroic w cienkie plasterki. Zeskrobac drobno skórke cytryny. Kardamon zmiazdzyc w mozdzierzu.
Podgrzac ocet z cukrem i woda.. Dodac plasterki imbiru, skórke cytryny i przyprawy. Gotowac przez 5 minut a nastepnie zmniejszyc ogień i dodac skórki arbuza i gotowac na malym ogniu przez 45–50 min. az beda szkliste.
Przelac skórki wraz z goraca zalewa do sloików, natychmiast je zakrecic i odstawic do ostygniecia do góry nogami.
Marynowane skórki smakuja wprawdzie od razu, ale swój pelny aromat osiagaja po 1-2 tyg i przechowuja sie w sloiku przez nastepnych 6 miesiecy, pasteryzowane przez 15 min. w temp. 100°C przechowuja sie rok.
Smakuja do ryb, miesa, wedzonej szynki, do kanapek, do grilla, jako osobna przekaska.
Danie dnia na Smakerze 12.07.2020 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz