12 czerwca 2020

Szybkie danie na każdą porę dnia

Bardzo prosta i szybka frittata, w tym przypadku z szynką i pomidorami, to nie tylko doskonały posiłek na śniadanie, obiad, przekąskę, a nawet kolację, ale można ją przygotować z tego, co akurat mamy pod ręką –  tutaj fantazja nie zna granic.


Składniki na 4 porcje:
  • 6 jajek
  • 100 ml śmietany
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 100 g gotowanej szynki
  • 150 g pomidorów cherry
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki tartego sera ementaler
  • masło

Piekarnik rozgrzac do 200° C, szynke pokroic w drobna kostke. Wlac roztrzepane  jajka do miski i  dokladnie wymieszac ze smietana, sola, pieprzem, natka pietruszki, szczypiorkiem i parmezanem.
Wysmarowac foremke do pieczenia maslem, wlac do niej mase jajeczna. Pomidory pokroic na pól i ulozyc na wierzchu pokrojona powierzchnia do góry i posypac tartym serem. Piec przez ok. 20 minut, albo dluzej, az masa jajeczna sie zetnie.

Podawac na goraco np. z zielona salata.

Danie Dnia na Smakerze  10.07.2020 TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz