Bardzo prosta i szybka frittata, w tym przypadku z szynką i pomidorami, to nie tylko doskonały posiłek na śniadanie, obiad, przekąskę, a nawet kolację, ale można ją przygotować z tego, co akurat mamy pod ręką – tutaj fantazja nie zna granic.
- 6 jajek
- 100 ml śmietany
- 4 łyżki parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki szczypiorku
- 100 g gotowanej szynki
- 150 g pomidorów cherry
- sól, pieprz
- 4 łyżki tartego sera ementaler
- masło
Piekarnik rozgrzac do 200° C, szynke pokroic w drobna kostke. Wlac roztrzepane jajka do miski i dokladnie wymieszac ze smietana, sola, pieprzem, natka pietruszki, szczypiorkiem i parmezanem.
Wysmarowac foremke do pieczenia maslem, wlac do niej mase jajeczna. Pomidory pokroic na pól i ulozyc na wierzchu pokrojona powierzchnia do góry i posypac tartym serem. Piec przez ok. 20 minut, albo dluzej, az masa jajeczna sie zetnie.
Danie Dnia na Smakerze 10.07.2020 TUTAJ
Podawac na goraco np. z zielona salata.
Danie Dnia na Smakerze 10.07.2020 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz