Składniki na 4 porcje:
- 6 białych szparagów
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek dymki
- 3 średnie pomidory
- 1 cytryna
- 4 łyżki chudego jogurtu
- 1 łyżka półtłustego majonezu
- 20 średniej wielkości boczniaków
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łodygi koperku
- sól, pieprz
- cukier
Obrac szparagi i pokroic skosnie w podluzne plastry. Przekroic glowy wzdluz lub uzyc ich w calosci. Oczyscic dymke cebulę i pokroic na kawalki 5-6 cm. Obrac pomidory, usuac wnetrze i pokroic miazsz w paski.
Podgrzac maslo i troche oliwy z oliwek na patelni i smazyc szparagi przez ok. 3-4 minuty. Powinny byc jeszcze troche twarde i miec lekko brazowy kolor. Doprawic sola i cukem i przelozyc do miski.
Na tej samej pateni podgrzac masło i oliwe z oliwek i krótko smazyc dymke, az nabiorze troche koloru. Doprawic równiez sola i cukrem.
Wyczyscic boczniaki i usunac lodygi. Podgrzac maslo i oliwe z oliwek na patelni i smazyc grzyby najpierw na duzym ogniu, nastepnie go zmniejszyc i smazyc dalsze 3-4 minuty. Doprawic sokiem z cytryny, pieprzem i sola. Na koniec dodac posiekany koperek (alternatywnie natke pietruszki).
Oczyscić szczypiorek i pokroic w lodygi o dlugosci 5-6 cm. Wymieszac dymke, pomidory i szczypiorek ze szparagami. Dodac jogurt i majonez i przyprawic salatke sokiem z polowy cytryny, odrobina skórki z cytryny i sola.
Umiescic grzyby na talerzu. Polozyc salatke szparagowa na wierzchu i posypac wszystko koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz