22 czerwca 2020

Owoce w rumie

Żadna nalewka nie smakuje tak dobrze, jak owoce w rumie. Przygotowanie jest bardzo proste, choć zajmuje dużo czasu w zależności od rodzaju wybranych owoców, ale późną jesienią zostajemy nagrodzeni nie tylko wspaniałym trunkiem, ale i owocami, które pasują  do wielu deserów.


Składniki na kazde 500 g owoców:
  • 250 g cukru
  • 500 ml rumu min. 54%


Na wstepie kilka ogólnych wskazówek. 
Do owoców w rumie najbardziej nadaja sie sloje kamionkowe  lub szklane o poj. 4-5 litrów. Musza miec szczelna przykrywke i nie moga miec pekniec. 
Stosujemy tylko dojrzale, swieze sezonowe owoce, dobrej jakosci, bez stluczen. Wszystkie musza byc umyte i bardzo dokladnie wysuszone.
Najczesciej zaczynamy w maju lub czerwcu od truskawek, kazdy nastepny rodzaj owoców  wkladamy do sloja  co 6 tyg. tak wiec moze to nawet trwac kilka miesiecy.
Ogólne proporcje  sa nastepujace: 
na kazde 500 g owoców bierzemy 250 g cukru i 500 ml rumu 54%. Wyjatkiem jest pierwszy rodzaj owoców - wtedy bierzemy taka sama ilosc  cukru. Rum musi calkowicie pokrywac owoce.
Slój przechowujemy w ciemnym i chlodnym miejscu, co kilka dni sprawdzamy, czy owoce sa wystarczajaco pokryte rumem i ewentualnie dolewamy rumu w razie potrzeby.
Pierwszy rodzaj owoców posypac cukrem i odstawic na 3 godziny. Nastepnie wsypac do sloja i zalac rumem, uwazajac, aby pokrywal wszystkie owoce  co najmniej 2 cm. Aby zapobiec wyplywaniu owoców przylozyc je talerzykiem lub spodkiem a nastepnie zamknac slój. Owoce musza dojrzewac 6 tygodni zanim wlozymy nastepna warstwe. W miedzyczasie zagladac  co kilka dni i jesli poziom rumu sie obnizy, dolac tyle, aby znowu pkrywal owoce 2 cm.
Od czasu do czasu mozna równiez delikatnie zamieszac, aby cukier lepiej sie rozpuscil, ale robic to ostroznie, aby owoce sie nie rozpadaly. 
Co 6 tygodni dodawac nastepne owoce z taka sama iloscia rumu i polowa cukru np. 250 g malin, 250 ml rumu i 125 g cukru. Wyjatkiem sa wisnie, do wisni dodajemy taka sama ilosc cukru.
4 tygodnie po dodaniu ostatnich owoców dolac jeszcze ok. 300 ml rumu.

Jak przygotowac owoce?
Truskawki - bez korzonków, w calosci lub wieksze pokroic
Wisnie, czeresnie - bez korzonków, z pestkami lub wydrazone
Brzoskwinie, morele - obrac skórke, przepolowic lub pokroic na mniejsze kawalki, usunac pestke
Winogrona, agrest - przekluc kilka razy
Mirabelki, sliwki, renklody - przepolowic i usunac pestke
Gruszki - obrac, pocwiatkowac, wyciac gniazdo nasienne, przekroic cwiartki na pól
Ananas - obrac, pokroic w krazki lub kawalki
Pigwa - przepolowic, wyciac nasiona, ew. pokroic na mniejsze kawalki
Kiwi - obrac, pokroic w plastry, ew. jeszcze przepolowic

Gotowe owoce w rumie przechowuja sie 6-8 miesiecy. Rum uzywamy do koktajli i drinków na cieplo i zimno, owoce maja wszechstronne zastosowanie. Smakuja z szampanem, jako dodatek do lodów i wielu innych deserów, do ciast lub po prostu same, bez dodatków sa niezastapione.
Przelane z rumem do malych ozdobnych buteleczek lub sloików sa doskonalym prezentem, szczególnie w okresie zimowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz