7 maja 2014

Sorbet z mango

Orzeźwiający sorbet z mango, z kremem mascarpone i syropem szafranowym. Niezwykły i lekki deser o egzotycznym smaku. Prosty, ale oryginalny, można go przygotować dzień wcześniej.  
          
Sorbet:
  • 2 dojrzałe mango
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki  wody
Krem mscarpone:
  • 500 g mascarpone
  • 50 ml śmietany
  • 100 g cukru
Szafranowy syrop:
  • 1 opakowanie nitek  szafranu
  • 1 opakowanie  szafranu w proszku
  • 50 ml wody
  • 500 g cukru
  • gorzka  czekolada  do dekoracji

Mango obrac nad naczyniem aby zebrac sok. Zmiksowac mango z zebranym sokiem, sokiem z cytryny i szczypta soli.
Zagotowac wode z cukrem az do rozpuszczenia cukru, nastepnie ostudzic.
Po ostudzeniu dodac wode do zmiksowanego mango i wszystko dokladnie wymieszac.
Mrozic w lodówce min. 2 godziny, po 2 godzinach zmiksowac jeszcze raz, aby skruszyc krysztalki lodu i ponownie wstawic do zamrazarki, najlepiej na cala noc.


Mascarpone ze smietana i cukrem miksowac tak dlugo, az sie utworzy sztywny krem.
Przechowywac w lodówce.

Zagotowac do wrzenia wode z cukrem i gotowac jeszcze 1-2 minuty.
Proszek i nitki szafranu wlozyc do sloika, zalac gotujaca sie woda i natychmiast zamknac sloik. Ostudzic i przechowywac w lodówce.

Sorbet podawac z kremem, polany syropem szafranowym. 
Ozdobic platkami gorzkiej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz