Sorbet:
- 2 dojrzałe mango
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 3 łyżki wody
Krem mscarpone:
- 500 g mascarpone
- 50 ml śmietany
- 100 g cukru
Szafranowy syrop:
- 1 opakowanie nitek szafranu
- 1 opakowanie szafranu w proszku
- 50 ml wody
- 500 g cukru
- gorzka czekolada do dekoracji
Mango obrac nad naczyniem aby zebrac sok. Zmiksowac mango z zebranym sokiem, sokiem z cytryny i szczypta soli.
Zagotowac wode z cukrem az do rozpuszczenia cukru, nastepnie ostudzic.
Po ostudzeniu dodac wode do zmiksowanego mango i wszystko dokladnie wymieszac.
Mrozic w lodówce min. 2 godziny, po 2 godzinach zmiksowac jeszcze raz, aby skruszyc krysztalki lodu i ponownie wstawic do zamrazarki, najlepiej na cala noc.
Po ostudzeniu dodac wode do zmiksowanego mango i wszystko dokladnie wymieszac.
Mrozic w lodówce min. 2 godziny, po 2 godzinach zmiksowac jeszcze raz, aby skruszyc krysztalki lodu i ponownie wstawic do zamrazarki, najlepiej na cala noc.
Mascarpone ze smietana i cukrem miksowac tak dlugo, az sie utworzy sztywny krem.
Zagotowac do wrzenia wode z cukrem i gotowac jeszcze 1-2 minuty.
Proszek i nitki szafranu wlozyc do sloika, zalac gotujaca sie woda i natychmiast zamknac sloik. Ostudzic i przechowywac w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz