3 czerwca 2020

Mielone z pikantnymi jagodami

Chociaż lubię dziczyznę, zawsze unikałam sarniny, głównie ze względów emocjonalnych. Przypadek sprawił, że nasz rzeźnik, od którego od lat kupujemy organiczne mięso, ma teraz  w swoim asortymencie również dziczyznę, a ponieważ jest takim mistrzem perswazji, że potrafi sprzedać Eskimosom śnieg, po raz pierwszy skusiłam się na sarninę. Ponieważ mielona sarnina nie kojarzyła mi się bezpośrednio z tymi słodkimi zwierzątkami, więc musiałam tylko po prostu dobrać do niej aromatyczne dodatki. Pikantne jagody z chili, miodem i octem balsamicznym oraz bardzo prosta i szybka chałka z odrobiną rozmarynu, który jest także składnikiem mięsa mielonego, okazały się bardzo dobrym wyborem.
Myślę, że klopsiki podobnie smakują ze zwykłym mięsem mielonym, gdy nie mamy okazji lub możliwości zdobycia sarniny.


Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg drobno mielonej sarniny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki panko lub bułki tartej
  • 1 czerstwa bułeczka
  • mleko
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • olej słonecznikowy lub z pestek winogron
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku (do smażenia)
  • 1 szalotka (do smażenia)
  • 2-3 gałązki rozmarynu i tymianku (do smażenia)
Jagody:
  • 600 g jagód
  • 1 łyżka płatków chili
  • 200 ml czerwonego octu balsamicznego
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
Rukola:
  • 1 pęczek rukoli
  • olej lub tłuszcz roślinny

Do mielonych z jagodami polecam mieso z sarny. Sarnina jest bez watpienia najwyzej cenionym rodzajem dziczyzny, która nie tylko od wieków nalezy do kuchni polskiej ale i przewyzsza mieso zwierzat hodowlanych zarówno pod wzgledem smakowym, jak i odzywczym. Jest wartosciowym zródlem bialka bogatego w aminokwasy egzogenne, witamin - zwlaszcza z grupy B - oraz mineralów: fosforu, magnezu, wapnia i zelaza. Delikatne i kruche mieso sarny nie zawiera sciegien ani powiezi, ma intensywnie czerwona barwe i posiada krótkie wlókna, jest chuda, bardzo soczysta, aromatyczna i ma lekko slodkawy posmak, dlatego dealnie pasuje do pikantnych jagód.

Najpierw przygotowujemy klopsiki. Obrac 2 szalotki, drobno pokroic w kostke i dusic na oliwie z oliwek, az beda miekkie. Drobno posiekac zioła, namoczyc czerstwa buleczke w mleku. Mieso mielone wymieszac z jajkiem, bulka tarta i przygotowanymi skladnikami. Doprawic sola i pieprzem i uformowac klopsiki. Rozgrzac oliwę i olej z pestek winogron na patelni i smazyc klopsiki przez ok. 10 minut razem z zabkami czosnku, polowa szalotki i ziołami.

W czasie gdy smazymy klopsiki przygotowac jagody, umyc je i wysuszyc, umiescic w misce i lekko zmiazdzyc widelcem lub tluczkiem do ziemniaków. Dodac platki chili, ocet balsamiczny, sok z pomaranczy i skórke z polowy pomaranczy. Wymieszac wszystko i odstawic na 20 minut, nastepnie dodac troche miodu, aby uzyskac slodko-pikantny smak owoców.
Na koniec umyc i bardzo dokładnie wysuszyc rukole. Musi byc sucha, gdyz wilgotna pryska jeszcze bardziej w glebokim tluszczu..Podgrzac tluszcz lub olej roslinny i smazyc w nim rukole przez maksymalnie 20 sekund. Odcedzic z tluszcu na papierze kuchennym.

Tego rodzaju kopsiki  doskonale smakuja ze zwykla i bardzo prosta chalka drozdzowa z odrobina rozmarynu, który swietnie komponuje  sie  ze smakiem potrawy.

Składniki na chałkę (brioche):

1 kostka drożdży
250 ml ciepłego mleka
60 g cukru
200 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
5 jajek
750 g mąki
2 łyżki posiekanego rozmarynu
1 pomarańcza

Rozpuscic drozdze w cieplym mleku.  Wlozyc wszystkie pozostale skladniki z mieszanina drozdzy i mleka do miski i zagniatac przez co najmniej 10 minut. Przykryc ciasto i odstwaic az wzrosnidwukrotnie.
Nastepnie wyobic ciasto recznie i pokroić na kawalki tego samego rozmiaru. Wysmarowac foremke maslem i ulozyc kawalki ciasta obok siebie. Rozgrzac piekarnik do 200-220° C i piec chalke przez ok.  20-30 minut, w zaleznosci od wielkosci.

Ulozyc jagody na talerzu, na nich klopsiki i ozdobic na wierzchu rukola. Podawac ze swiezo upieczona chalka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz