Chociaż lubię dziczyznę, zawsze unikałam sarniny, głównie ze względów emocjonalnych. Przypadek sprawił, że nasz rzeźnik, od którego od lat kupujemy organiczne mięso, ma teraz w swoim asortymencie również dziczyznę, a ponieważ jest takim mistrzem perswazji, że potrafi sprzedać Eskimosom śnieg, po raz pierwszy skusiłam się na sarninę. Ponieważ mielona sarnina nie kojarzyła mi się bezpośrednio z tymi słodkimi zwierzątkami, więc musiałam tylko po prostu dobrać do niej aromatyczne dodatki. Pikantne jagody z chili, miodem i octem balsamicznym oraz bardzo prosta i szybka chałka z odrobiną rozmarynu, który jest także składnikiem mięsa mielonego, okazały się bardzo dobrym wyborem.
Myślę, że klopsiki podobnie smakują ze zwykłym mięsem mielonym, gdy nie mamy okazji lub możliwości zdobycia sarniny.
- 1 kg drobno mielonej sarniny
- 1 jajko
- 3 łyżki panko lub bułki tartej
- 1 czerstwa bułeczka
- mleko
- 2 szalotki
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka rozmarynu
- oliwa z oliwek
- olej słonecznikowy lub z pestek winogron
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku (do smażenia)
- 1 szalotka (do smażenia)
- 2-3 gałązki rozmarynu i tymianku (do smażenia)
Jagody:
- 600 g jagód
- 1 łyżka płatków chili
- 200 ml czerwonego octu balsamicznego
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki miodu
Rukola:
- 1 pęczek rukoli
- olej lub tłuszcz roślinny
Do mielonych z jagodami polecam mieso z sarny. Sarnina jest bez watpienia najwyzej cenionym rodzajem dziczyzny, która nie tylko od wieków nalezy do kuchni polskiej ale i przewyzsza mieso zwierzat hodowlanych zarówno pod wzgledem smakowym, jak i odzywczym. Jest wartosciowym zródlem bialka bogatego w aminokwasy egzogenne, witamin - zwlaszcza z grupy B - oraz mineralów: fosforu, magnezu, wapnia i zelaza. Delikatne i kruche mieso sarny nie zawiera sciegien ani powiezi, ma intensywnie czerwona barwe i posiada krótkie wlókna, jest chuda, bardzo soczysta, aromatyczna i ma lekko slodkawy posmak, dlatego dealnie pasuje do pikantnych jagód.
Najpierw przygotowujemy klopsiki. Obrac 2 szalotki, drobno pokroic w kostke i dusic na oliwie z oliwek, az beda miekkie. Drobno posiekac zioła, namoczyc czerstwa buleczke w mleku. Mieso mielone wymieszac z jajkiem, bulka tarta i przygotowanymi skladnikami. Doprawic sola i pieprzem i uformowac klopsiki. Rozgrzac oliwę i olej z pestek winogron na patelni i smazyc klopsiki przez ok. 10 minut razem z zabkami czosnku, polowa szalotki i ziołami.
W czasie gdy smazymy klopsiki przygotowac jagody, umyc je i wysuszyc, umiescic w misce i lekko zmiazdzyc widelcem lub tluczkiem do ziemniaków. Dodac platki chili, ocet balsamiczny, sok z pomaranczy i skórke z polowy pomaranczy. Wymieszac wszystko i odstawic na 20 minut, nastepnie dodac troche miodu, aby uzyskac slodko-pikantny smak owoców.
Na koniec umyc i bardzo dokładnie wysuszyc rukole. Musi byc sucha, gdyz wilgotna pryska jeszcze bardziej w glebokim tluszczu..Podgrzac tluszcz lub olej roslinny i smazyc w nim rukole przez maksymalnie 20 sekund. Odcedzic z tluszcu na papierze kuchennym.
Tego rodzaju kopsiki doskonale smakuja ze zwykla i bardzo prosta chalka drozdzowa z odrobina rozmarynu, który swietnie komponuje sie ze smakiem potrawy.
Składniki na chałkę (brioche):
• 1 kostka drożdży
• 250 ml ciepłego mleka
• 60 g cukru
• 200 g miękkiego masła
• 1 łyżeczka soli
• 5 jajek
• 750 g mąki
• 2 łyżki posiekanego rozmarynu
• 1 pomarańcza
Rozpuscic drozdze w cieplym mleku. Wlozyc wszystkie pozostale skladniki z mieszanina drozdzy i mleka do miski i zagniatac przez co najmniej 10 minut. Przykryc ciasto i odstwaic az wzrosnidwukrotnie.
Nastepnie wyobic ciasto recznie i pokroić na kawalki tego samego rozmiaru. Wysmarowac foremke maslem i ulozyc kawalki ciasta obok siebie. Rozgrzac piekarnik do 200-220° C i piec chalke przez ok. 20-30 minut, w zaleznosci od wielkosci.
Ulozyc jagody na talerzu, na nich klopsiki i ozdobic na wierzchu rukola. Podawac ze swiezo upieczona chalka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz