Latem szczególnie smakują lekkie, kremowe zupy.. Tym razem wypróbowałam wariant z batatami i melonem, do tego mięso kurczaka i pikantne przyprawy. Efekt był zaskakujący – dzięki melonowi zupa była lekka, a jednocześnie orzeźwiająca i pikantna.
- 1 duży batat (ok.150 g)
- 1 melon kantalupa
- 1 filet z piersi kurczaka (150 g)
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łagodne papryczki chilli
- olej arachidowy
- sól, pieprz
- 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki koziego sera (opcjonalnie)
Cebule i batata pokroic w kostke, chilli w cienkie pierscienie, obrac czosnek. Cebule z czosnkiem i chili smazyc na oleju arachidowym, zmniejszyc nieco temperature i dodac kostki batata. Zalac bulionem, fileta z piersi kurczaka pokroic na 2-3 czesci, dodac do zupy i gotowac pod przykryciem 15 minut. Nastepnie wyjac mieso i odlozyc do ostygniecia a zupe zblendowac. Na razie bedzie dosyc rzadka.
Przekroic melona na pól i usunac nasiona. 1/4 melona obrac i pokroic na male kostki, beda one sluzyly jako wkladka do zupy, resztę melona obrac i pokroic na wieksze kawalki. Wieksze kawalki dodac do zupy i wszystko zblendowac po raz drugi - teraz zupa powinna miec odpowiednia konsystencje.
Przekroic melona na pól i usunac nasiona. 1/4 melona obrac i pokroic na male kostki, beda one sluzyly jako wkladka do zupy, resztę melona obrac i pokroic na wieksze kawalki. Wieksze kawalki dodac do zupy i wszystko zblendowac po raz drugi - teraz zupa powinna miec odpowiednia konsystencje.
Fileta z piersi kurczaka podzielic na male kawalki. Pozostale kostki melona i kawalki kurczaka rozlozyc na talerzach, zupe doprawic sola, pieprzem, sosem chili i sokiem z limonki i zalac nia kawalki melona i kurczaka.
Kto lubi moze podac zupe z pieczywem lub posypana kozim serem smietankowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz