19 czerwca 2020

Zupa z batatów z melonem i kurczakiem

Latem szczególnie smakują lekkie, kremowe zupy.. Tym razem wypróbowałam wariant  z batatami i melonem, do tego mięso kurczaka i pikantne przyprawy. Efekt był zaskakujący – dzięki melonowi zupa była lekka, a jednocześnie orzeźwiająca i pikantna.


Składniki dla 2 osób:
  • 1 duży batat (ok.150 g)
  • 1 melon kantalupa
  • 1 filet z piersi kurczaka (150 g)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łagodne papryczki chilli
  • olej arachidowy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki koziego sera (opcjonalnie)

Cebule i batata pokroic w kostke, chilli w cienkie pierscienie, obrac czosnek. Cebule z czosnkiem i chili smazyc na oleju arachidowym, zmniejszyc nieco temperature i dodac kostki batata. Zalac bulionem, fileta z piersi kurczaka pokroic na 2-3 czesci, dodac do zupy i gotowac pod przykryciem 15 minut. Nastepnie wyjac mieso i odlozyc do ostygniecia a zupe zblendowac. Na razie bedzie dosyc rzadka. 
Przekroic melona na pól i usunac nasiona. 1/4 melona obrac i pokroic na male kostki, beda one sluzyly jako wkladka do zupy, resztę melona obrac i pokroic na wieksze kawalki. Wieksze kawalki dodac do zupy i wszystko zblendowac po raz drugi - teraz zupa powinna miec odpowiednia konsystencje.
Fileta z piersi kurczaka podzielic na male kawalki. Pozostale kostki melona i kawalki kurczaka rozlozyc na talerzach, zupe doprawic sola, pieprzem, sosem chili i sokiem z limonki i zalac nia kawalki melona i kurczaka.

Kto lubi moze podac zupe z pieczywem lub posypana kozim serem smietankowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz