Bardzo smaczne danie z Tanzanii, placuszki marchewkowe z suszonymi morelami, migdałami, miodem i przyprawą harissa. Symfonia niezwykłych smaków kuchni afrykańskiej.
- 1 kg marchwi
- 200 g migdałów (słupki)
- 150 g suszonych moreli
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 1-2 łyżeczki skórki z cytryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 100 g bułki tartej
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy harissa
- 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól, pieprz
- olej
Obrac marchewki, podzielic na cwiartki i pokroic na kawalki o dlugosci ok. 3 cm, gotowac we wrzacej wodzie przez ok. 20 minut, nastepnie utluc tluczkiem do ziemniaków. W miedzyczasie posiekac czosnek, szalotki i natke pietruszki. Morele pokroic w drobna kostke. Szalotki i czosnek podsmazyc na oleju, dodac suszone morele, kolendre, harisse i natke pietruszki. Odstawic do ostygniecia i wymieszac z marchewka. Dodac migdaly (mozna je przedtem uprazyc na patelni bez tluszczu).
Zetrzec drobno skórke z cytryny a nastepnie wycisnac z niej sok. Do masy marchewkowej dodac jajka, sok i skórke cytryny i miód. Wszystko dokladnie wymieszac i ugniesc, dodac bulke tarta.
Uformowac placuszki o srednicy 3-4 cm i grubosci 1 cm i smazyc na oleju do uzyskania zlotobrazowego koloru.
Placuszki podawac z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz