15 czerwca 2020

Placuszki marchewkowe z suszonymi morelami

Bardzo smaczne danie z Tanzanii, placuszki marchewkowe z suszonymi morelami, migdałami, miodem i przyprawą harissa. Symfonia niezwykłych smaków kuchni afrykańskiej.


Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg marchwi
  • 200 g migdałów (słupki)
  • 150 g suszonych moreli
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g bułki tartej
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy harissa
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz
  • olej

Obrac marchewki, podzielic na cwiartki i pokroic na kawalki o dlugosci ok. 3 cm, gotowac we wrzacej wodzie przez ok. 20 minut, nastepnie utluc tluczkiem do ziemniaków. W miedzyczasie posiekac czosnek, szalotki i natke pietruszki. Morele pokroic w drobna kostke. Szalotki i czosnek podsmazyc na oleju, dodac suszone morele, kolendre, harisse i natke pietruszki. Odstawic do ostygniecia i wymieszac z marchewka. Dodac migdaly (mozna je przedtem uprazyc na patelni bez tluszczu). 
Zetrzec drobno skórke z cytryny a nastepnie wycisnac z niej sok. Do masy marchewkowej dodac jajka, sok i skórke cytryny i miód. Wszystko dokladnie wymieszac i ugniesc, dodac bulke tarta.
Uformowac placuszki o srednicy 3-4 cm i grubosci 1 cm i smazyc na oleju do uzyskania zlotobrazowego koloru.

Placuszki podawac z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz