Składniki na 4 małe słoiki:
- 2 organiczne cytryny
- 1 organiczna pomarańcza
- 175 g orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- sól
- cukier
- oliwa z oliwek
Pomarancze pokroic w plasterki, posypac cukrem i wlozyc do goracego piekarnika, az cukier sie skarmelizuje.
Obrac cytryny i drobno pokroic skórke lub zetrzec ja bezposrednio z cytryny za pomoca specjalnego nozyka lub tarki.
Obrac czosnek i posiekac z orzechami wloskimi i odrobina oliwy za pomoca blendera, dodac sól i wymieszac ze skórka cytrynowa.
Umiescic plasterek pomaranczy na dnie słoika, wlac pesto, polac olejem i polozyc na wierzchu plasterek pomaranczy.
Na koniec ponownie zalac olejem i zakrecic sloik. Pesto doskonale komponuje sie z makaronem, z kurczakiem i ryba.
Pesto ma szczególny smak jesli uzyjemy do niego cytrynowej lub pomaranczowej soli. Przepis na domowa aromatyzowana sól TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz