29 czerwca 2020

Cytrynowo-orzechowe pesto z karmelizowanymi pomarańczami

Cytrynowo-orzechowe pesto z karmelizowanymi pomarańczami jest gotowe w 20 minut i smakuje wyśmienicie. Doskonała alternatywa dla klasycznego pesto.


Składniki na 4 małe słoiki:
  • 2 organiczne cytryny
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 175 g orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier
  • oliwa z oliwek

Pomarancze pokroic w plasterki, posypac cukrem i wlozyc do goracego piekarnika, az cukier sie skarmelizuje.
Obrac cytryny i drobno pokroic skórke lub zetrzec ja bezposrednio z cytryny za pomoca specjalnego nozyka lub tarki.
Obrac czosnek i posiekac z orzechami wloskimi i odrobina oliwy za pomoca blendera, dodac sól i wymieszac ze skórka cytrynowa.
Umiescic plasterek pomaranczy na dnie słoika, wlac pesto, polac olejem i polozyc na wierzchu  plasterek pomaranczy.

Na koniec ponownie zalac olejem i zakrecic sloik. Pesto doskonale komponuje sie z makaronem, z kurczakiem i ryba.

Pesto ma szczególny smak jesli uzyjemy do niego cytrynowej lub pomaranczowej soli. Przepis na domowa aromatyzowana sól TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz