Nieco inna wersja kalafiora: w całości, naszpikowany warzywami, szynką, polany sosem beszamelowym i zapiekanym serem. Niezwykłe danie, szybkie, łatwe i bardzo smaczne.
- 1 kalafior
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 3 plasterki sera
- 3 plastry gotowanej szynki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 g startego sera (np. mozzarella)
Ugotowac kalafiora w calosci.
Pokroic cebule i papryke na czastki. Plastry sera zrolowac z szynka i przekroic rolki na pól.
Roztopic maslo w rondelku i dodac make ciagle mieszajac trzepaczka. Zasmazke polac mlekiem i doprawic sola, pieprzem i starta swieza galka muszkatolowa. Gotowac sos na wolnym ogniu az zgestnieje.
Nadziewany kalafior polac sosem i posypac mozzarella. Piec w temp. 170° C przez 20 minut.
Podawac na cieplo, dopóki ser jest elastyczny.
Nie no, chodzenie po twoim blogu o tej porze to masochizm. Idę coś zjeść. Niestety, nie będzie to taka pyszność, jak ten kalafiorek, buuuu chlip chlip!
OdpowiedzUsuńJa tez czasami zagladam tu do starszych przepisów, gdyz czasami wstawiam moje "wynalazki", które po jakims czasie zapominam :)
OdpowiedzUsuń