8 czerwca 2020

Sałatka z panierowanymi truskawkami

Bardzo prosta sałatka z pysznym sosem musztardowo-pomarańczowym i krótko panierowanymi truskawkami. Dla nas przebój tego lata.


Składniki na 4 porcje:
  • min. 3 rodzaje sałat
  • 5 rzodkiewek
  • 12 truskawek
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g mąki panko lub bułki tartej
  • tłuszcz roślinny
Winegret:
  • 3 pomarańcze
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki octu malinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 12 czarnych oliwek
  • 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów
  • 1 łyżka posiekanego tymianku

Salate (np. salate rzymska, lodowa, maslana lub radicchio) pokroic w cienkie paski a rzodkiewke w plastry, wlozyc do duzej miski i wymieszac. 
Przygotowac pomaranczowo-musztardowy winegret. Umyc pomarancze i zeskrobac drobno skórke, z 2 pomaranczy, wykroic miazsz i wycisnac  sok z trzeciej. Sok, skórke i miazsz zebrac w misce i wymieszac z octem, musztarda, miodem i oliwami. Pokroic oliwki na pól, a orzeszki piniowe uprazyc bez tluszczu na zloty kolor. Dodac do winegret oliwki, orzeszki piniowe i posiekany tymianek.

Umyc truskawki i przygotowac panierke. Najpierw obtoczyc truskawki w mace, następnie w jajku, a na koncu w bułce tartej lub panko. Podgrzacj tluszcz i smazyc w nim truskawki przez 30-40 sekund, az beda brazowe i chrupiace. Odcedzić na papierze kuchennym.

Wymieszac salatke z winegret i podawac ze smazonymi truskawkami. Smakuje doskonale z podpieczonym chlebem wiejskim pocieranym czosnkiem.

2 komentarze:

  1. Ale bajer! Nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem! Mozna zaskoczyć teściową ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli tesciowa nie jest zbyt konserwatywna, to na pewno :)

      Usuń