Bardzo prosta sałatka z pysznym sosem musztardowo-pomarańczowym i krótko panierowanymi truskawkami. Dla nas przebój tego lata.
- min. 3 rodzaje sałat
- 5 rzodkiewek
- 12 truskawek
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 50 g mąki panko lub bułki tartej
- tłuszcz roślinny
Winegret:
- 3 pomarańcze
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki octu malinowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 12 czarnych oliwek
- 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów
- 1 łyżka posiekanego tymianku
Salate (np. salate rzymska, lodowa, maslana lub radicchio) pokroic w cienkie paski a rzodkiewke w plastry, wlozyc do duzej miski i wymieszac.
Przygotowac pomaranczowo-musztardowy winegret. Umyc pomarancze i zeskrobac drobno skórke, z 2 pomaranczy, wykroic miazsz i wycisnac sok z trzeciej. Sok, skórke i miazsz zebrac w misce i wymieszac z octem, musztarda, miodem i oliwami. Pokroic oliwki na pól, a orzeszki piniowe uprazyc bez tluszczu na zloty kolor. Dodac do winegret oliwki, orzeszki piniowe i posiekany tymianek.
Umyc truskawki i przygotowac panierke. Najpierw obtoczyc truskawki w mace, następnie w jajku, a na koncu w bułce tartej lub panko. Podgrzacj tluszcz i smazyc w nim truskawki przez 30-40 sekund, az beda brazowe i chrupiace. Odcedzić na papierze kuchennym.
Wymieszac salatke z winegret i podawac ze smazonymi truskawkami. Smakuje doskonale z podpieczonym chlebem wiejskim pocieranym czosnkiem.
Ale bajer! Nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem! Mozna zaskoczyć teściową ;-)
OdpowiedzUsuńJesli tesciowa nie jest zbyt konserwatywna, to na pewno :)
Usuń